Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminapark in Utrecht

Tuin Park Landgoed

Wilhelminapark 42
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1897-1898


Beschrijving van Wilhelminapark

Omschrijving In 1897-1898 in samenhang met de PARKAANLEG met villabouw rond de Emmalaan ingericht wandelpark, genaamd Oudwijkerveldpark, hernoemd in 1898 in "Wilhelminapark", met een niervormige plattegrond, toelopend aan de noord- en zuidzijde. Aan de noordzijde overgaande via Oudwijk in een uit dezelfde tijd daterende parkaanleg met bebouwing van de Emmalaan, aan de zuidzijde aansluitend met een groen ovaal op de bebouwing van de Julianalaan; deze aansluiting dateert van omstreeks 1910. Centraal gelegen speels gevormde vijver, met een lint-achtige uitloper naar het westen, gedeeltelijk doorlopend in zuidwestelijke richting en één naar het oosten, hier aansluitend op een waterloop langs de gehele oostzijde van het park. In de vijver twee eilandjes en een fontein. Aan de noord- en zuidzijde van de centrale vijver weiden, de zuidelijke is de grootste en ovaal van vorm. Aan de oostzijde loopt een rijpad van noord naar zuid, aan de westzijde een wandelpad, voorts zijn er smalle, slingerende wandelpaden door het gehele park. De toegangen tot het park liggen aan de westzijde onder andere tegenover de Burgemeester Reigerstraat, aan de zuidzijde (Julianalaan), aan de oostzijde tegenover de Louise de Colignystraat en middels bruggen over het water ter hoogte van de Prins Hendriklaan en tegenover Koningslaan nr 34, tenslotte aan de noordzijde bij Oudwijk. De beplanting bestaat uit een mengeling van inheemse bomen en exoten, waarbij de bomen onder meer fungeren als begeleiding, zowel langs de randen van het park, met name langs de Koningslaan en langs de zuidwestzijde van het park - straat genaamd Wilhelminapark - als onder meer langs delen van de grote ovale weide aan de zuidzijde. In het gehele park zijn er naast in rijen gesitueerde bomen tevens allerlei clusters van bomen. Tussen de centrale vijver en de grote weide, is een theehuis gesitueerd temidden van bomen. Waardering Parkaanleg, van algemeen belang vanwege tuinarchitectuurhistorische waarde, als fraai voorbeeld van Engelse landschapsstijl met grote centrale vijver met eilandjes en fontein, diverse weiden, inheemse bomen en exoten. Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het te beschermen stadsgezicht Wilhelminapark en omgeving. De parkaanleg is als onderdeel van het oeuvre van tuinarchitect H. Copijn en Loran van belang (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514409
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wilhelminapark
Wilhelminapark2.jpg
Type stadspark
Locatie Utrecht
Opening 1898
Status openbaar park
Monumentnummer 514404
Monumentstatus rijksmonument
Voorzieningen restaurant

Het Wilhelminapark is een rijksmonumentaal stadspark in de Nederlandse stad Utrecht. Het is gelegen in de wijk Oost en beslaat daarin ruwweg een derde van het gebied in de buurt Wilhelminapark en omgeving. De straat aan de westzijde van het park heeft dezelfde naam als het park.

Beschrijving

In 1898 werd in Utrecht, aan de oostkant van de stad, dit park geopend. Het park is uitgevoerd in de Engelse landschapsstijl naar ontwerp van Hendrik Copijn en J.A. Loran, een tekenaar werkzaam bij de gemeente Utrecht. Het park heette het Oudwijkerveldpark en kreeg later de huidige naam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naam van het park in Nassaupark veranderd.[1]

Centraal in het Wilhelminapark ligt een grote vijverpartij. Het park wordt doorsneden door een fietspad, dat druk gebruikt wordt door studenten die tussen De Uithof en de binnenstad fietsen. Het standbeeld van koningin Wilhelmina staat langs dit pad en is een van de meerdere kunstwerken in het park. Tevens bevindt zich langs het pad een rijksmonument in de vorm van een theehuis met een rieten dak dat in 1925 is gebouwd naar ontwerp van G. van der Gaast ter vervanging van een paviljoen.[2] Een ander rijksmonument in het park is een in Amsterdamse School vormgegeven bakstenen herdenkingsbank die geplaatst is ter gelegenheid van het jubileum van de Utrechtse burgemeester Fockema Andreae.[3] Verder bevindt zich een bunker in het park die gewaardeerd is als gemeentelijk monument en die later werd gebruikt als expositieruimte onder de titel EXbunker.

Rondom het park liggen voorname villa’s en reeksen aaneengesloten herenhuizen binnen een gesloten stedelijk bouwblok van de periode rond 1900. Andere bijzonderheden rond het park zijn onder meer het Hogelandsepark, een rosarium en begraafplaats Sint Barbara. Het gebied valt onder beschermd stadsgezicht.

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Wilhelminapark in Utrecht

Herdenkingsbank

Wilhelminapark 42
Utrecht
Inleiding HERDENKINGSBANK, opgericht ter herdenking van het 12 1/2 jaar ambtsjubileum van burgemeester Fockema Andreae, gesitueerd aan de w..

Paviljoen

Wilhelminapark 65
Utrecht
Omschrijving In 1925 gebouwd THEEHUIS, in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwvorm met elementen van de Amsterdamse School, ..

Duiker

Koningslaan 42
Utrecht
Omschrijving Aan de westzijde van het Wilhelminapark gelegen BRUGLEUNINGEN met een onder de weg gelegen duiker, als onderdeel van het parkc..

Vier aangesloten herenhuizen

Koningslaan 49
Utrecht
Koningslaan 49;50;51;52 Inleiding Vier aaneengesloten HERENHUIZEN in één opzet, gebouwd in 1906 in een aan Berlage verwante stijl, geleg..

Brug

Koningslaan 34
Utrecht
Omschrijving Houten VOETGANGERSBRUG op tegen de oevers geplaatste pijlers, een zogenaamde Knuppelbrug, die het park aan de oostzijde met de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)