Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paviljoen in Utrecht

Gebouw

Wilhelminapark 65
3581NP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Paviljoen

Omschrijving In 1925 gebouwd THEEHUIS, in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwvorm met elementen van de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect G. van der Gaast. Het pand is uitgelegd op een plattegrond van twee in hoofdvorm en ten opzichte van elkaar verschoven rechthoekige bouwmassa's, ter vervanging van de oorspronkelijke melksalon in het Wilhelminapark. Het theehuis is gelegen tegenover de centrale vijver, omsloten door plantsoen. Het eenlaags gebouw is uitgevoerd in baksteen met ten dele gepotdekselde houten gevels, onder een rieten kap. Deze verspringt in hoogte ter plaatse van het middenbouwdeel dat als torenelement met een samengestelde kap de beide bouwdelen verbindt. Diverse vensters met door roeden ingedeelde draairamen en onder een bovenlicht (veelal ruitvormig, van het type wiebertje). Interieur naar ontwerp van architect Brouwer met Amsterdamse Schoolkenmerken en diverse Afrikaanse motieven, ondermeer met tegeltableau's en diermotieven. Waardering Theehuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor een theehuis kenmerkende in landhuisstijl-achtige bouwvorm met detailleringen van de Amsterdamse Schoolstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming als bijzondere uitdrukking van landelijk verpozen in een lommerrijk en stemmige omgeving als het Wilhelminapark. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514405
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paviljoen in Utrecht

Wilhelminapark

Wilhelminapark 42
Utrecht
Omschrijving In 1897-1898 in samenhang met de PARKAANLEG met villabouw rond de Emmalaan ingericht wandelpark, genaamd Oudwijkerveldpark, he..

Duiker

Koningslaan 42
Utrecht
Omschrijving Aan de westzijde van het Wilhelminapark gelegen BRUGLEUNINGEN met een onder de weg gelegen duiker, als onderdeel van het parkc..

Herdenkingsbank

Wilhelminapark 42
Utrecht
Inleiding HERDENKINGSBANK, opgericht ter herdenking van het 12 1/2 jaar ambtsjubileum van burgemeester Fockema Andreae, gesitueerd aan de w..

Vier aangesloten herenhuizen

Koningslaan 49
Utrecht
Koningslaan 49;50;51;52 Inleiding Vier aaneengesloten HERENHUIZEN in één opzet, gebouwd in 1906 in een aan Berlage verwante stijl, geleg..

Brug

Koningslaan 34
Utrecht
Omschrijving Houten VOETGANGERSBRUG op tegen de oevers geplaatste pijlers, een zogenaamde Knuppelbrug, die het park aan de oostzijde met de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paviljoen in Utrecht