Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Hendrik van de Wetering in Utrecht

Graf Begraafplaats

Prinsesselaan 2
3583GZ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1929

(1 recensie)

Beschrijving van Grafmonument van Hendrik van de Wetering

Omschrijving GRAFMONUMENT (complexonderdeel 5) bestaande uit staande en liggende steen , uitgevoerd in zwart en grijs graniet, met aan voorzijde mozaiekafbeelding naar ontwerp van Charles van Eyck van Van de Wetering in aartsbisschoppelijke kleding. Linksboven de bisschopshoed en het wapen afgebeeld. Tekst aan linkerzijde in opgelegde metalen letters: Mgr. H. van de Wetering/ * 29-11-1850/ T 18-11-1929. Tekst aan de rechterzijde, in soortgelijke uitvoering: Aartsbisschop van Utrecht van 11-7-1895 tot 18-11-1929. Tekst in mozaiek: Per viam crucis gardens. Achter dit deel van het grafteken een liggende steen met zwart granieten kruis. Waardering Grafmonument van Monseigneur van de Wetering van algemeen belang vanwege de kerkhistorische waarde. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafplaats St. Barbara. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514397
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Grafmonument van Hendrik van de Wetering
3
Recensie door: ()
Ik heb vandaag een foto gemaakt van de aartsbisschope met mijn foto collages, die zal ik op facebook plaatsen daar ik die hier niet kan tonen en ik een beeldmens ben duco
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Hendrik van de Wetering
Begraafplaats Sint Barbara Utrecht A07082012 01.JPG
Kunstenaar Charles Eyck
Jaar 1929
Locatie Prinsesselaan 2, Utrecht
Monumentnummer 514397
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Hendrik van de Wetering op de rooms-katholieke begraafplaats Sint Barbara in de Nederlandse stad Utrecht is een rijksmonument.

Achtergrond

Hendrik van de Wetering (1850-1929) was van 1895 tot aan zijn overlijden aartsbisschop van het aartsbisdom Utrecht.

Beschrijving

Zijn grafmonument is in grijs graniet uitgevoerd. Hij werd door beeldhouwer Charles Eyck afgebeeld in vol ornaat in een mozaïek dat is aangebracht op de centrale, staande steen in het monument. In het mozaïek zijn linksboven een bisschopshoed en wapen afgebeeld. Van boven naar beneden is de tekst Per viam crucis gardens te lezen. Links en rechts van de staande steen is een zwarte steen geplaatst, met in reliëf in metalen letters respectievelijk Mgr. H. van de Wetering/ * 29-11-1850/ † 18-11-1929 en Aartsbisschop van Utrecht van 11-7-1895 tot 18-11-1929.

Waardering

Het grafmonument werd in 2001 in het Monumentenregister opgenomen wegens "algemeen belang vanwege de kerkhistorische waarde. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafplaats St. Barbara."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Hendrik van de Wetering in Utrecht

Poortgebouw

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving In baksteen opgetrokken POORTGEBOUW, bestaande uit een bewaarderswoning en kantoor, door een muur verbonden met de aula, het g..

Rouwkamer

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving AULA, naar ontwerp van A. Tepe uit 1880 op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder met leien gedekt zadeldak. Platte..

Rouwkapel

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving Hoge, eenbeukige neogotische kerk als ROUWKAPEL (complexonderdeel 4) uit 1880 naar ontwerp van A. Tepe met transept en vijfzij..

Grafmonument van Wilhelmina van Linschoten

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving Staand hardstenen GRAFMONUMENT (complexonderdeel 6) in de vorm van een stèle op sokkel, de steen beëindigd met geprofileerde..

Grafmonument Van Gellekom

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (complexonderdeel 7) bestaande uit beeld van een treurende engel op een sokkel. Sokkel met afbeelding van twee in..

Kaart & Routeplanner