Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rouwkapel in Utrecht

Graf Begraafplaats

Prinsesselaan 2
3583GZ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1875
Architect: Alfred Tepe


Beschrijving van Rouwkapel

Omschrijving Hoge, eenbeukige neogotische kerk als ROUWKAPEL (complexonderdeel 4) uit 1880 naar ontwerp van A. Tepe met transept en vijfzijdig gesloten koor, op de viering een dakruiter met ingesneden spits. Rechts tegen de gevel van het koor een uitgebouwde sacristie. Geheel in baksteen opgetrokken gevels met spitsboogvensters tussen muurpijlers. Kopgevels van zowel schip als transept met groot spitsboogvenster en daarboven in de topgevel klimmende blindnissen, voorts onder meer blindnissen met en zonder bakstenen traceringen. Alle glas-in-lood vensters met bakstenen traceringen. Ingangen gelegen in kopgevels van het transept, beide met rondboogdeuren met siersmeedwerk, aan de linker zijde in een uitgebouwd portaal. In de kap enkele dakkapellen met luiken en naaldspits. Interieur met kruisribgewelven, glas-in-loodvensters en neogotisch kerkmeubilair, onder meer een altaar en diverse kandelaars en stoelen. Onder het koor is de grafkelder gelegen. De kelder heeft een kruisribgewelf, een schildering rond en boven de trap naar de begane grond en wordt afgesloten met een houten deur met siersmeedwerk. Waardering Rouwkapel van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van neo-gotiek en vanwege de architectuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van A. Tepe. Tevens vanwege de cultuurhistorisch waarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats St. Barbara. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514396
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rouwkapel in Utrecht

Poortgebouw

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving In baksteen opgetrokken POORTGEBOUW, bestaande uit een bewaarderswoning en kantoor, door een muur verbonden met de aula, het g..

Rouwkamer

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving AULA, naar ontwerp van A. Tepe uit 1880 op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder met leien gedekt zadeldak. Platte..

Grafmonument van Hendrik van de Wetering

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (complexonderdeel 5) bestaande uit staande en liggende steen , uitgevoerd in zwart en grijs graniet, met aan voor..

Grafmonument van Wilhelmina van Linschoten

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving Staand hardstenen GRAFMONUMENT (complexonderdeel 6) in de vorm van een stèle op sokkel, de steen beëindigd met geprofileerde..

Grafmonument Van Gellekom

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (complexonderdeel 7) bestaande uit beeld van een treurende engel op een sokkel. Sokkel met afbeelding van twee in..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)