Poortgebouw in Utrecht

Graf Begraafplaats

Prinsesselaan 2
3583GZ Utrecht

Beschrijving van Poortgebouw

Omschrijving In baksteen opgetrokken POORTGEBOUW, bestaande uit een bewaarderswoning en kantoor, door een muur verbonden met de aula, het geheel naar ontwerp van A. Tepe uit 1880. De bewaarderswoning bestaat uit een dwars bouwdeel, eenlaags met zadeldak tussen topgevels, en met een middenrisaliet, verhoogd als Vlaamse gevel waarin de ingang met verdiept gelegen deur met siersmeedwerk en venster in driepasnis. Haaks hierop een lager bouwdeel met aangekapt zadeldak, beëindigd met tuitgevel. Links hiervan een muur - met in oorsprong een poort - als verbinding met de aula, nu gewijzigd in administratieruimte. Waardering Poortgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dienstgebouw opgetrokken in neo-gotiek en als onderdeel van oeuvre van A. Tepe. Tevens van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats St. Barbara. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)