Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw in Utrecht

Graf Begraafplaats

Prinsesselaan 2
3583GZ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1875

(1 recensie)

Beschrijving van Poortgebouw

Omschrijving In baksteen opgetrokken POORTGEBOUW, bestaande uit een bewaarderswoning en kantoor, door een muur verbonden met de aula, het geheel naar ontwerp van A. Tepe uit 1880. De bewaarderswoning bestaat uit een dwars bouwdeel, eenlaags met zadeldak tussen topgevels, en met een middenrisaliet, verhoogd als Vlaamse gevel waarin de ingang met verdiept gelegen deur met siersmeedwerk en venster in driepasnis. Haaks hierop een lager bouwdeel met aangekapt zadeldak, beëindigd met tuitgevel. Links hiervan een muur - met in oorsprong een poort - als verbinding met de aula, nu gewijzigd in administratieruimte. Waardering Poortgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dienstgebouw opgetrokken in neo-gotiek en als onderdeel van oeuvre van A. Tepe. Tevens van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats St. Barbara. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514394
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Poortgebouw
1
Recensie door: ()
Dit is niet het poortgebouw
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw in Utrecht

Rouwkamer

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving AULA, naar ontwerp van A. Tepe uit 1880 op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder met leien gedekt zadeldak. Platte..

Rouwkapel

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving Hoge, eenbeukige neogotische kerk als ROUWKAPEL (complexonderdeel 4) uit 1880 naar ontwerp van A. Tepe met transept en vijfzij..

Grafmonument van Hendrik van de Wetering

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (complexonderdeel 5) bestaande uit staande en liggende steen , uitgevoerd in zwart en grijs graniet, met aan voor..

Grafmonument van Wilhelmina van Linschoten

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving Staand hardstenen GRAFMONUMENT (complexonderdeel 6) in de vorm van een stèle op sokkel, de steen beëindigd met geprofileerde..

Grafmonument Van Gellekom

Prinsesselaan 2
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (complexonderdeel 7) bestaande uit beeld van een treurende engel op een sokkel. Sokkel met afbeelding van twee in..

Kaart & Routeplanner