Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van drie aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl in Utrecht

Woonhuis

Maliesingel 21
3581BG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Bouwblok van drie aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl

Omschrijving Bouwblok B bevat drie aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is gelegen nabij de Herenbrug. De voorgevel van het bouwblok vertoont een symmetrische opzet waarbij het middelste woonhuis wordt geflankeerd door een via een terugliggende smalle travee waarin de voordeur geklemd onder een balkon, meerzijdig bouwdeel. De woonhuizen zijn uitgelegd op rechthoekige plattegrond en bezitten een kelder. Het middelste woonhuis bezit twee bouwlagen en een forse dakkapel in het afgeplatte met leien belegde schilddak. De drie traveeën tellende voorgevel bevat een brede ingangspartij, bereikbaar via een trap met vleugel(paneel)deuren met in de schuine neggen aan weerszijden een venster. Hierboven sluit een inpandig balkon aan met zelfde schuine neggen. De vleugels tellen drie bouwlagen onder een platdak. De voorgevels van de woonhuizen zijn boven een met natuursteen beklede plint, gepleisterd met alleen het middelste huis en de gevel aan de Parkstraat van blokbepleistering voorzien. De gevels van de flankerende woonhuizen bezitten vensters met profileringen als frontons. Zijgevel aan de Parkstraat vijf traveeën, geheel in blokken gepleisterd met merendeels in de derde bouwlaag enkele blindvensters met ruitvormig patroon ingevuld. Aan achterzijde van het pand een houten serre. Waardering Woonblok met drie herenhuizen van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van herenhuizen uitgevoerd in eclectische stijl. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de Maliesingel en in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514389
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van drie aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl in Utrecht

Herenbrug

Maliesingel 18
Utrecht
Inleiding HERENBRUG met ijzeren BRUGLEUNING, in 1905 gebouwd in Jugendstil over de singelgracht ontworpen door A.W.C. Dwars, in opdracht va..

Bouwblok van vier aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl

Maliesingel 18
Utrecht
Omschrijving Bouwblok A, bevat vier aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is g..

Vijf geschakelde herenhuizen

Schoolstraat 2
Utrecht
Schoolstraat 2;4;6;8;10 Inleiding Vijf geschakelde HERENHUIZEN, gebouwd in 1876 in neo-classicistische stijl in opdracht van J.A. van Stra..

Pand met brede rechte lijstgevel, bogen met natuurstenen blokken boven de vensters, stenen gemetselde gootlijst

Herenstraat 48
Utrecht
Pand met brede rechte lijstgevel, bogen met natuurstenen blokken boven de vensters, stenen gemetselde gootlijst XVII.

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet

Maliesingel 14
Utrecht
Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet, ontworpen rond 1900 door architect J.A. van Straaten, in Eclectische stijl met gebru..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok van drie aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl in Utrecht

Foto's (1)