Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Biltstraat 469
3572AX Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1880-


Beschrijving van woonhuis

Inleiding WINKELWOONHUIS circa 1880 gebouwd in Neo-gotische stijl, gelegen op de hoek van de Biltstraat en de Mgr. van de Weteringstraat. Omschrijving Hoekpand op samengestelde plattegrond, bezit twee bouwlagen en met leien in Maasdekking gedekte kap. Bakstenen gevels aan Biltstraat en Mgr. van de Weteringstraat beide drie traveeën breed De korte gevelzijde die op de hoek is gelegen van beide straten bevat een uitgebouwd venster (begane gronds) onder balkon en eindigt in een gekanteelde trapgevel. De gevel aan Biltstraat met risalerende middentravee opgetrokken tot tuitgevel, waarin op tweede bouwlaag een driestrooksvenster met bovenlichten onder een rondafgesloten spaarveld met lobben geplaatst. Eerste bouwlaag met twee winkelpuien in 17e eeuwse stijl. Gevel aan Mgr. van de Weteringstraat eenvoudiger uitgevoerd met ingang in eerste travee links. Bouwlagen gescheiden door tandlijst. Tussen overhoeks geplaatste gevel en Mgr. van de Weteringstraat-gevel ligt een terugliggende travee, op begane grond niveau afgeschuind en met terugliggende tweede bouwlaag. Dit deel heeft een ingang, waarboven een balkon. Overhoekse (korte) gevel met uitgebouwd venster waarin samengesteld winkelraam onder rondboogjes, tegelijkertijd balkon voor tweede bouwlaag. Balkondeur geplaatst in spaarveld met gelijke boogafsluiting als beschreven in de gevel aan de Biltstraat. Alle vensters uitgevoerd als kruisvensters, met uitzondering van de winkelpuien. Voorts ondermeer fijn smeedwerk voor balkons en als bekroning van gevel en schoorstenen. Waardering WINKELWOONHUIS van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als fraai voorbeeld van een pand in neo-gotiek. Voorts van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente situering van het beeldbepalende pand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514383
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680

Biltstraat 168
Utrecht
Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680. Het oorspronkelijke huis bestaat uit twee bouwlagen met kap. Hierachter is l..

Tien aangesloten herenhuizen

Oorsprongpark 2
Utrecht
Inleiding In één opzet gebouwde, rij van tien aaneengesloten HERENHUIZEN, gescheiden van de weg door een voortuin met ijzeren hekwerk, in..

Oorsprong

Oorsprongpark 12
Utrecht
Inleiding VILLA ('DE OORSPRONG'), een in 1879 in eclectische stijl verbouwde villa uit 1823, oorspronkelijk gebouwd voor de cementfabrikant..

Poortgebouw, fabrieksgebouw bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders

Biltstraat 172
Utrecht
Fabrieksgebouw uit 1813, bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders. Het pand is gebouwd bij de oprichting van een katoe..

Rij van vijf aaneengesloten herenhuizen

Mgr. van de Weteringstraat 124
Utrecht
Inleiding Rij van vijf aaneengesloten HERENHUIZEN gebouwd rond 1856 in neo-renaissancestijl op een perceel tussen het landgoed de Oorsprong..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)