Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biltstraat 62A-68Bis in Utrecht

Woonhuis

Biltstraat 62 A
3572BE Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: A.J. Feberwee


Beschrijving van Biltstraat 62A-68Bis

Inleiding In 1939 naar ontwerp van architect Feberwee gebouwd WOONWINKELPAND in een aan de Nieuwe Haagse School verwante stijl waarin expressionistische tendenzen. Omschrijving Als flatgebouw gekenmerkt woonwinkelpand, op rechthoekige plattegrond met vijf bouwlagen, waarbij de terugliggende vijfde bouwlaag een balkon vormt, en plat dak met breed houten overstek. Het geheel in beton en gele baksteen opgetrokken pand is vijf traveeën breed met aan beide zijden nog een halve travee; de middelste travee is uitgevoerd met balkons, de halve traveëen met kleine inpandige balkons. Begane grond met geglazuurde baksteen-plint en grote rechthoekige winkelpuien, de middelste travee met inpandige ingang, in oorsprong tevens een ingang in de halve travee ter rechterzijde. Alle vensters zijn stalen vensters, met op de eerste bouwlaag, in de linker travee tevens een om de hoek omgezette vensterkast. Alle vensters onder een dunne betonnen lijst, boven de vensters in de halve traveëen een betonnen luifel. Zowel de balkons, als de terugliggende vijfde bouwlaag hebben een ijzeren hekwerk met opvallend slanke spijlen, op de vijfde bouwlaag uitgebogen met decoratieve ondersteunende elementen. Boven het brede dakoverstek twee dakkapellen met breed overstek. Achtergevel met uitgebouwde lift met glazen liftkoker. Waardering Woonwinkelpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een van de Nieuwe Haagse School afgeleide bouwstijl met expressionistische kenmerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514380
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Biltstraat 62A-68Bis
Biltstraat 62.jpg
Locatie Utrecht
Oorspr. functie woonwinkelpand
Opening 1939
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514380
Overig
Verdiepingen 4
Aantal liften 1 of meer
Architect A.J. Feberwee
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Biltstraat 62A-68Bis is het adres van een monumentaal woonwinkelpand in de Nederlandse stad Utrecht.

Het pand is in 1939 aan de Biltstraat gebouwd naar ontwerp van de architect A.J. Feberwee. Aan de bouw gingen grote discussies in de gemeenteraad vooraf. De realisatie betekende de eerste flat of stapelwoning in Utrecht. De aanbesteding uit 1939 beschrijft de bouw van vier winkelhuizen en twaalf woningen.

Het gebouw heeft op de begane grond winkelruimtes. Daarboven bevinden zich vier woonverdiepingen met balkons en ijzeren hekwerken. De gevels zijn vormgegeven in gele of geglazuurde baksteen en beton waarbij de vensterpartijen voorzien zijn van ijzeren rechthoekige kozijnen. Het dak bestaat uit een schilddak in overstek met dakkapellen. Aan de achterzijde van het bouwwerk bevindt zich een uitgebouwde glazen liftkoker. De bouwstijl van het gebouw wordt gekarakteriseerd als verwant aan de Nieuwe Haagse School met expressionistische kenmerken.

Het gebouw werd in 2001 aangewezen als rijksmonument.

Bronnen

  • M.W.J. de Bruijn et al. (red.), Ach lieve tijd. Dertien eeuwen Utrecht, de Utrechters en hun huizen, deel 10, Uitgeverij Waanders, Zwolle, 1985, p. 241.
  • RCE, Informatie over rijksmonumentnummer 514380.
  • Utrechtsch Nieuwsblad, 29 april 1939, p. 4

Monumenten in de buurt van Biltstraat 62A-68Bis in Utrecht

Rij van vijf gelijksoortige herenhuizen

Kruisstraat 303
Utrecht
Omschrijving Rij van vijf gelijksoortige HERENHUIZEN, gebouwd in 1865, uitgevoerd in eclectische stijl. De vijf met gepleisterde voorgeve..

Moluks Museum

Biltstraat 95
Utrecht
Omschrijving Dubbel HERENHUIS, gebouwd in 1862 in eclectische stijl. Tegenwoordig deels in gebruik door het Moluks Museum. Het bouwblok me..

Breyerskameren

Gasthuisstraat 8
Utrecht
Breyerskameren. Vrijwoningen behorende tot een complex bestaande uit drie delen uit verschillende perioden. Een blok, van oorspronkelijk ach..

Rijks Hogere Burgerschool

Kruisstraat 101
Utrecht
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW, in 1866 gebouwde Rijks Hogere Burgerschool naar ontwerp van architect C. Vermeys in opdracht van de Diens..

Breyerskameren

Gasthuisstraat 2
Utrecht
Breyerskameren 1749 met wapensteen. Twee lage gepleisterde huizen met topgevels naast elkaar aan de Wittevrouwensingel en langgerekte zadeld..

Kaart & Routeplanner

Route naar Biltstraat 62A-68Bis in Utrecht

Foto's (1)