Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie geschakelde herenhuizen in één opzet in Utrecht

Woonhuis

Maliesingel 14
3581BC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: -1905
Architect: J.A. van Straaten jr.


Beschrijving van Drie geschakelde herenhuizen in één opzet

Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet, ontworpen rond 1900 door architect J.A. van Straaten, in Eclectische stijl met gebruikmaking van diverse soorten gekleurde baksteen met voor de panden een ijzeren HEKWERK. Omschrijving In baksteen opgetrokken pand, bevattende drie aangrenzende woonhuizen, op een rechthoekige plattegrond, met souterrain, twee bouwlagen, een kap met dakschilden en plat dak. Negen traveeën brede voorgevel, met risalerende linker en rechter travee, beide eindigend in Vlaamse gevel,waarvan de opengewerkte geveltop in chaletstijl met makelaar in Chaletstijl is uitgevoerd. De gevels zijn ondermeer gedecoreerd met stenen banden en met rode, gele en zwarte baksteenmotieven. De vensters hebben een variërende rondboogvormige beëindiging, waarbij de vensters van de eerste bouwlaag rondboogvormige bovenlichten hebben. Ingangen gesitueerd in rondboogvormige portiek met trap met hekwerk. Voorts boven de ingangen onder meer een drielichtsvenster tussen de consolen van het balkon van de tweede verdieping. Vier dakkapellen in het voordakschild, en gedekt met zink. Een dakgoot op decoratieve klossen en op de nok schoorstenen, opgemetseld in rode en gele baksteen. Zij- en achtergevels uitgevoerd in zelfde stijl. Waardering Drie geschakelde herenhuizen in één opzet met hekwerk van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van de Eclectische bouwstijl rond 1900. Tevens van belang vanwege het specifieke materiaalgebruik. Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van de singelbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514378
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie geschakelde herenhuizen in één opzet in Utrecht

Herenhuis gebouwd in eclectische stijl met spijlen hekwerk waarin hardstenen penanten en een met het rechter pand verbonden gepleisterde muur met poor ..

Maliesingel 12
Utrecht
Inleiding HERENHUIS gebouwd in 1863 in Eclectische stijl met spijlen HEKWERK waarin hardstenen penanten en een met het rechter pand verbond..

Vijf geschakelde herenhuizen

Schoolstraat 2
Utrecht
Schoolstraat 2;4;6;8;10 Inleiding Vijf geschakelde HERENHUIZEN, gebouwd in 1876 in neo-classicistische stijl in opdracht van J.A. van Stra..

Herenbrug

Maliesingel 18
Utrecht
Inleiding HERENBRUG met ijzeren BRUGLEUNING, in 1905 gebouwd in Jugendstil over de singelgracht ontworpen door A.W.C. Dwars, in opdracht va..

Bouwblok van vier aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl

Maliesingel 18
Utrecht
Omschrijving Bouwblok A, bevat vier aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is g..

Statig herenhuis met rechte kroonlijst, bouwnaad in midden der gevel

Kromme Nieuwegracht 56
Utrecht
Statig herenhuis met rechte kroonlijst, bouwnaad in midden der gevel XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie geschakelde herenhuizen in één opzet in Utrecht

Foto's (1)