Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Utrecht

Woonhuis

Maliebaan 74
3581CV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding HERENHUIS, gebouwd in 1907 naar ontwerp van P.J. Houtzagers in opdracht van de familie Wefers Bettink in Traditionalistische stijl. Omschrijving Eindwoning van huizenrij aan de noordwestzijde van de Maliebaan op rechthoekige plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en samengestelde kap, gedekt met geglazuurde rode kruispan. De voorgevel is gepleisterd als imitatie natuursteen en heeft een met natuursteen bekleed basement. De gevel heeft drie travee├źn met een onregelmatige breedte, het linker deel is opgetrokken tot trapgevel. Hierin is de rondboogvormige ingang gelegen, hierboven een uitgebouwde erker met tentdak. Rechts van de erker terugliggende tweede bouwlaag over de verdere gevelbreedte. Het hierdoor ontstane terras wordt afgesloten met een stenen balustrade. De rechtertravee wordt afgesloten met daklijst, daarboven een dakkapel met trapgeveltje. Diverse soorten houten vensters met glas-in-lood bovenlichten. Verdere decoraties ondermeer met sierankers en bekroning van trapgevel links met schilddrager in de vorm van een leeuw. Plattegrond met centrale hal waarom heen de diverse vertrekken gegroepeerd zijn. Waardering Herenhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waardeg als goed voorbeeld van een in traditionalistische stijl opgetrokken woonhuis van de hand van architect P.J. Houtzagers. Voorts van stedenbouwkundig belang als karakteristiek onderdeel van historisch gegroeid stedelijk gebied met voorname herenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514375
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Utrecht

Vrijstaand dubbel herennhuis in eclectische stijl

Maliebaan 76
Utrecht
Inleiding Vrijstaand dubbel HERENNHUIS gebouwd in 1889 in Eclectische stijl. Het pand bevindt zich aan de noordwestzijde van de Maliebaan. ..

Herenhuis en tuinhuisje gebouwd in eclectische stijl met aan de hollandse neo-renaissancestijl ontleende (fantasie)motieven

Maliebaan 70A
Utrecht
HERENHUIS EN TUINHUISJE gebouwd rond 1880 in eclectische stijl met aan de Hollandse Neo-Renaissancestijl ontleende (fantasie)motieven. Het a..

Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel

Maliebaan 70
Utrecht
Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel, 2e helft 19e eeuw.

Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel

Maliebaan 68
Utrecht
Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel, 2e helft 19e eeuw.

Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel

Maliebaan 66
Utrecht
Pand met gepleisterde neoclassieke lijstgevel, 2e helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Utrecht

Foto's (2)