Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks Hogere Burgerschool in Utrecht

Gebouw

Kruisstraat 101
3581GK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Rijks Hogere Burgerschool

Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW, in 1866 gebouwde Rijks Hogere Burgerschool naar ontwerp van architect C. Vermeys in opdracht van de Dienst Gemeentewerken in eclectische stijl met uitbreidingen in 1905 en 1910 aan de zuid- en achterzijde in een hiermee verwante stijl. Het pand heeft na een zorgvuldige verbouwing tegenwoordig een woonfunktie. Omschrijving Schoolgebouw op langwerpige, rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en gedrukte kap. De oorspronkelijke hoofdmassa bevat een uit 15 vensterassen bestaande voorgevel waarbij de hoeken zijn gemarkeerd door zwaar uitgevoerde veelhoekige gepleisterde kolommen die ook de middenrisaliet die het trappenhuis insluit, flankeren. Tegen de rechter zijgevel is later een platgedekte aanbouw geplaatst die twee vensterassen telt in het verlengde van de voorgevel. De twee bouwlagen worden horizontaal benadrukt door een geprofileerde cordonlijst en een door rondboogfries afgesloten verdieping onder een brede gepleisterde kroonlijst. In baksteen en pleister zorgvuldig uitgevoerde gevel met dunne voegen, hardstenen plint en terracotta consoles en gepleisterde band. In de vleugels middengangen. De middenrisaliet bevat de rondboogvormige ingang met klok en topgevel. Op de verdieping twee rondboogvensters, daarboven opschrift in pleister "RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL", het geheel bekroond met windvaan en ijzeren bal. Alle vensters door roeden ingedeelde schuiframen. Zijgevels in gelijke stijl uitgevoerd, met baksteen en brede lijst, de middengang manifesteert zich in de zijgevel als risaliet. De achtergevel is gedeeltelijk verhoogd, voorts in gelijke stijl uitgevoerd. Aan de zuidzijde (rechter zijgevel) is de school omstreeks 1905 uitgebreid met een tweedelige aanbouw, in het verlengde van het hoofdgebouw en in afwijkende stijl uitgevoerd. Haaks op het hoofdgebouw is onmstreeks 1910 een uitbreiding tot stand gekomen. Waardering Voormalig schoolgebouw van architectuur- en cultuurhistorisch belang als voorbeeld van in eclectische bouwstijl opgetrokken schoolgebouw en als één van de eerste rijks hogere burgerscholen, opgericht na de Schoolwet van 1863. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende rol in het straatbeeld en de ten opzichte van de overige bebouwing teruggerooide situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514370
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks Hogere Burgerschool in Utrecht

Rij van vijf gelijksoortige herenhuizen

Kruisstraat 303
Utrecht
Omschrijving Rij van vijf gelijksoortige HERENHUIZEN, gebouwd in 1865, uitgevoerd in eclectische stijl. De vijf met gepleisterde voorgeve..

Moluks Museum

Biltstraat 95
Utrecht
Omschrijving Dubbel HERENHUIS, gebouwd in 1862 in eclectische stijl. Tegenwoordig deels in gebruik door het Moluks Museum. Het bouwblok me..

Breyerskameren

Gasthuisstraat 8
Utrecht
Breyerskameren. Vrijwoningen behorende tot een complex bestaande uit drie delen uit verschillende perioden. Een blok, van oorspronkelijk ach..

Biltstraat 62A-68Bis

Biltstraat 62A
Utrecht
Inleiding In 1939 naar ontwerp van architect Feberwee gebouwd WOONWINKELPAND in een aan de Nieuwe Haagse School verwante stijl waarin expre..

Speyart van Woerden's hofje

Kerkstraat 41
Utrecht
Kerkstraat 41;43;45;47;49 Omschrijving Complexonderdeel 2 HOFJESWONINGEN, vanuit de Kerkstraat bekeken rechtervleugel van het u-vormige h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)