Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis gebouwd in overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand in Utrecht

Woonhuis

F.C. Dondersstraat 24
3572JH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Dubbel woonhuis gebouwd in overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand

Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1892 in Overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand. Omschrijving Vrijstaand pand met souterrain op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder zadeldak, evenwijdig aan de straat, met brede overstek. Zes travee├źn brede bakstenen gevel met in blokken gepleisterd souterrain met natuursteen blokimitatie waarin stolpramen. Eerste bouwlaag met gelijk verdeelde spekbanden tussen de door dubbele balkondeuren ingevulde vensters versterken het horizontale karakter van het gebouw. Op de scheiding van souterrain en eerste bouwlaag balkons met niet meer oorspronkelijke balkonhekjes (van ondergeschikt belang), op rijk bewerkte consoles. Vensters en balkondeuren op de eerste bouwlaag elk afgesloten door een kroonlijst. Verdiepingen zijn gescheiden door waterlijst. In de tweede bouwlaag worden de vensters door een over de onderdorpels van de vensters voortzettende spekband, onderling met elkaar verbonden. De houten beschieting onder het overstek is een moderne toevoeging en van ondergeschikt belang. De ingangen zijn gelegen in de met vakwerk-imitatie gedecoreerde zijgevels. Boven de ingangen een overhuiving van ijzer en glas. Voor het dubbele woonhuis kleine tuintjes van de weg afgescheiden door een nog oorspronkelijk spijlenhekwerk. Waardering Dubbel WOONHUIS met hek en entree-overhuiving, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een van fraaie detailleringen voorzien woonhuis in overgangsarchitectuur. Tevens van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een redelijk in tact gebleven laat 19de eeuwse straatwand, gelegen met de rugzijde aan de gracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514368
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis gebouwd in overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand in Utrecht

Woonhuis in zeer rijke eclectische stijl

F.C. Dondersstraat 5
Utrecht
Inleiding In 1889 gebouwd WOONHUIS in zeer rijke eclectische stijl, oorspronkelijk fungerend als stucadoorswerkplaats met bovenwoning. Om..

Poortgebouw, fabrieksgebouw bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders

Biltstraat 172
Utrecht
Fabrieksgebouw uit 1813, bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders. Het pand is gebouwd bij de oprichting van een katoe..

Oorsprong

Oorsprongpark 12
Utrecht
Inleiding VILLA ('DE OORSPRONG'), een in 1879 in eclectische stijl verbouwde villa uit 1823, oorspronkelijk gebouwd voor de cementfabrikant..

Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680

Biltstraat 168
Utrecht
Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680. Het oorspronkelijke huis bestaat uit twee bouwlagen met kap. Hierachter is l..

woonhuis

Biltstraat 469
Utrecht
Inleiding WINKELWOONHUIS circa 1880 gebouwd in Neo-gotische stijl, gelegen op de hoek van de Biltstraat en de Mgr. van de Weteringstraat. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis gebouwd in overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand in Utrecht

Foto's (1)