Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met hetwerk in Utrecht

Woonhuis

Biltstraat 423
3572AV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1879
Architect: J. Nijland


Beschrijving van Herenhuis met hetwerk

Inleiding In 1879 naar ontwerp van J. Nijland in eclectische stijl gebouwd HERENHUIS, met HEKWERK aan voorzijde. Het pand is gesitueerd in een deel van de Biltstraat met karakteristieke, gepleisterde bebouwing. Omschrijving Pand op rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en schilddak, eerste bouwlaag in basement, iets onder het maaiveld gelegen. De bouwlagen worden onderling gescheiden door waterlijsten. Zes traveeën brede, geheel gepleisterde symmetrisch ingedeelde voorgevel, met twee traveeën brede middenrisaliet, hoger opgetrokken met klokvormige fronton. Grote, rondboogvormige vensters in souterrain, rechthoekige vensters in tweede bouwlaag en kleinere rechthoekige vensters in lagere derde bouwlaag. Alle vensters met geprofileerde omlijsting. Middenrisaliet voorts met in blokken gepleisterd basement, extra bekroning van de vensters en in blokken gepleisterde pilasters over de beide verdiepingen. Gevelbeëindiging met geprofileerde kroonlijst. Dakbekroning met klokvormige gevel waarin rond venster, aan beide uiteinden van de lijst een vaas. Gepleisterde oostgevel met ingang. De achtergevel heeft een vergelijkbare vormgeving. Waardering HERENHUIS met HEKWERK van architectuurhistorisch belang als markant voorbeeld van eclecticisme. Tevens van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend pand behorende tot een karakteristieke reeks gelijksoortige panden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514366
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis met hetwerk in Utrecht

Rij van vijf aaneengesloten herenhuizen

Mgr. van de Weteringstraat 124
Utrecht
Inleiding Rij van vijf aaneengesloten HERENHUIZEN gebouwd rond 1856 in neo-renaissancestijl op een perceel tussen het landgoed de Oorsprong..

Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680

Biltstraat 168
Utrecht
Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680. Het oorspronkelijke huis bestaat uit twee bouwlagen met kap. Hierachter is l..

woonhuis

Biltstraat 469
Utrecht
Inleiding WINKELWOONHUIS circa 1880 gebouwd in Neo-gotische stijl, gelegen op de hoek van de Biltstraat en de Mgr. van de Weteringstraat. ..

Tien aangesloten herenhuizen

Oorsprongpark 2
Utrecht
Inleiding In één opzet gebouwde, rij van tien aaneengesloten HERENHUIZEN, gescheiden van de weg door een voortuin met ijzeren hekwerk, in..

Zes herenhuizen

Maliestraat 1
Utrecht
Inleiding Zes HERENHUIZEN, gebouwd in 1888 en uitgevoerd in drie typen met elk hoofdzakelijk invloeden uit de neo-gotiek, Chaletstijl en ne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis met hetwerk in Utrecht

Foto's (1)