Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'Francisca' in Utrecht

Woonhuis

M.H. Trompstraat 1
3572XS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van 'Francisca'

Trompstraat 1 Inleiding VILLA ("Francesca"), gebouwd in 1906 tezamen met een reeks andere gelijksoortige villa's, gelegen in de punt van een driehoekig perceel tussen de Admiraal van Gentstraat, de Van Speykstraat en de Trompstraat. De villa is gesitueerd op de kruising van de Van Gentstraat en de Trompstraat. Het pand is gelegen temidden van een ommuurde tuin. Omschrijving Villa met tuinmuur, bestaande uit twee bouwdelen, uitgelegd op een samengestelde plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en grotendeels door een soort ingesnoerd tentdak gedekt. Het kleinere zuidoostelijk gepositioneerde bouwdeel, bevat links van de ingang een uit het gevelvlak oprijzende toren met tentdak. Het centrale dak is aan drie zijden met later aangebrachte dakkapellen die zich onder de vier oorspronkelijke, hoog geplaatste dakkapellen bevinden. De later bijna geheel gepleisterde gevels bevatten nog ter plaatse van enkele vensterbogen in schoon metselwerk uitgevoerde detailleringen. De voorgevel wordt gedomineerd door een zinken afdakje boven de via een trapje te bereiken ingang. Het dakvlak wordt bijna geheel in beslag genomen door een ontsierend, modern aangebracht balkon. Op de hoek van voorgevel en rechterzijgevel komen op de hoek van de verdieping een loggia met twee rondboogvormige openingen voor. De linkerzijgevel wordt op de verdieping door een gevelbrede loggia boven de deur afgesloten en vier vensters op de begane grond. Het torenlichaam is voorzien van overeenkomstige vensters als lichtspeten als in de linker zijgevel. Beide torens worden door een piron bekroond. Waardering VILLA met tuinmuur van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg 20ste eeuwse villa. De architectuur is afwijkend van de in de tijd gangbare architectuur. Voorts is het pand van stedenbouwkundig belang vanwege de prominente ligging en als markant onderdeel van een ensemble gelijksoortige panden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514364
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 'Francisca' in Utrecht

Ooglijdersgasthuis

F.C. Dondersstraat 65
Utrecht
Inleiding In 1892 gebouwd Nederlands GASTHUIS Voor Oogleiders, gesticht door F. C. Donders en ontworpen door architect D. Kruyf in neo-rena..

Dubbel woonhuis gebouwd in overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand

F.C. Dondersstraat 24
Utrecht
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1892 in Overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand. Omschrijving V..

Woonhuis in zeer rijke eclectische stijl

F.C. Dondersstraat 5
Utrecht
Inleiding In 1889 gebouwd WOONHUIS in zeer rijke eclectische stijl, oorspronkelijk fungerend als stucadoorswerkplaats met bovenwoning. Om..

Poortgebouw, fabrieksgebouw bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders

Biltstraat 172
Utrecht
Fabrieksgebouw uit 1813, bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders. Het pand is gebouwd bij de oprichting van een katoe..

Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680

Biltstraat 168
Utrecht
Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680. Het oorspronkelijke huis bestaat uit twee bouwlagen met kap. Hierachter is l..

Kaart & Routeplanner

Route naar 'Francisca' in Utrecht