Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijf geschakelde herenhuizen in Utrecht

Woonhuis

Schoolstraat 2
3581PS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1876
Architect: J.A. van Straaten jr.


Beschrijving van Vijf geschakelde herenhuizen

Schoolstraat 2;4;6;8;10 Inleiding Vijf geschakelde HERENHUIZEN, gebouwd in 1876 in neo-classicistische stijl in opdracht van J.A. van Straaten. Omschrijving Reeks gelijksoortige panden op rechthoekige plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en mansardekappen evenwijdig aan de straat. Totaal zestien vensterassen brede voorgevel met vier assen brede lichtrisalerende middengedeelte. De gehele gevel is gepleisterd en voorzien van een hardstenen plint. De panden 2,4 en 8,10 zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld, elk drie vensterassen breed op de begane grond. Nummer 6 vormt de middenas, waarin de deur links van het midden, en bezit als enige in de rij door consolen ondersteunde vensterdorpels in de verdieping. Eerste bouwlaag over de gehele reeks met blokkenverdeling gepleisterd. Tussen eerste en tweede bouwlaag een geprofileerde lijst. Gevelbeëindiging met geprofileerde kroonlijst. Alle panden met houten schuifvensters, de ingangen verdiept geplaatst en bereikbaar via een inpandige trap. Met uitzondering van nummers 6+ 8 heeft elk pand een dakkapel met vleugelstukken. Waardering HERENHUIZEN van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van in neo-classicitische stijl opgetrokken woonhuizen. Voorts van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een karakteristiek straatbeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514363
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijf geschakelde herenhuizen in Utrecht

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet

Maliesingel 14
Utrecht
Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet, ontworpen rond 1900 door architect J.A. van Straaten, in Eclectische stijl met gebru..

Herenhuis gebouwd in eclectische stijl met spijlen hekwerk waarin hardstenen penanten en een met het rechter pand verbonden gepleisterde muur met poor ..

Maliesingel 12
Utrecht
Inleiding HERENHUIS gebouwd in 1863 in Eclectische stijl met spijlen HEKWERK waarin hardstenen penanten en een met het rechter pand verbond..

Herenbrug

Maliesingel 18
Utrecht
Inleiding HERENBRUG met ijzeren BRUGLEUNING, in 1905 gebouwd in Jugendstil over de singelgracht ontworpen door A.W.C. Dwars, in opdracht va..

Bouwblok van vier aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl

Maliesingel 18
Utrecht
Omschrijving Bouwblok A, bevat vier aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is g..

Bouwblok van drie aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl

Maliesingel 21
Utrecht
Omschrijving Bouwblok B bevat drie aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)