Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel herenhuis, verbouwd tot appartementencomplex, gebouwd in neo-renaissancestijl en gelegen aan de singel langs de stadsbuitengracht in Utrecht

Woonhuis

Wittevrouwensingel 26
3581GC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Dubbel herenhuis, verbouwd tot appartementencomplex, gebouwd in neo-renaissancestijl en gelegen aan de singel langs de stadsbuitengracht

Inleiding Dubbel HERENHUIS, verbouwd tot appartementencomplex, gebouwd in 1872 in neo-renaissancestijl en gelegen aan de singel langs de Stadsbuitengracht. Omschrijving Onderkelderd dubbelpand op rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en met leien gedekt schilddak. Symmetrisch ingedeelde voorgevel in baksteen en pleister opgetrokken op hardstenen plint.Per woning vier traveeën breed. Eerste bouwlaag met siermetselwerk in blokken met schijnvoegen met korfboogvormig vensters en deuren. Tweede en derde bouwlaag met een travee-verdeling met gemetselde pilasters, waarvan de basement en het kapiteel gepleisterd zijn. Op tweede bouwlaag voor de middelste traveeën dubbele balkons op zware consoles. Tussen de verdiepingen geprofileerde, gepleisterde waterlijsten. De voorgevel wordt beëindigd door een kroonlijst, daarboven een als hals gevel uitgevoerde dakopbouw waarin twee tussen pilasters gevatte vensters onder een kroonlijst. Hierboven sluit de hals aan met een eveneens tussen pilasters geplaatst venster dat vervolgens door een klauwstuk wordt geflankeerd en afgesloten door een fronton. De vensters van de tweede en derde bouwlaag en de dakopbouw, zijn voornamelijk stolp- en schuiframen. De gevel is gedecoreerd met gepleisterde blokken, in de strekken boven de vensters en in de dakopbouw een schelpornament, boven de ramen rijker uitgevoerde kapitelen. Waardering Dubbel HERENHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dubbelwoonhuis opgetrokken in Hollandse neo-renaissancestijl. Het pand bezit bijzondere estethische kwaliteiten in het evenwichtige ontwerp, de zorgvuldig uitgewerkte detailleringen. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende rol in de gevelwand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514358
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel herenhuis, verbouwd tot appartementencomplex, gebouwd in neo-renaissancestijl en gelegen aan de singel langs de stadsbuitengracht in Utrecht

Breyerskameren

Gasthuisstraat 2
Utrecht
Breyerskameren 1749 met wapensteen. Twee lage gepleisterde huizen met topgevels naast elkaar aan de Wittevrouwensingel en langgerekte zadeld..

Breyerskameren

Gasthuisstraat 8
Utrecht
Breyerskameren. Vrijwoningen behorende tot een complex bestaande uit drie delen uit verschillende perioden. Een blok, van oorspronkelijk ach..

Stadsschouwburg Utrecht

Lucasbolwerk 24
Utrecht
Inleiding De STADSSCHOUWBURG op het Lucasbolwerk is in 1939-1941 gebouwd naar ontwerp van architect W. M. Dudok. De opdracht die Dudok in 1..

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet gebouwd

Lucasbolwerk 10
Utrecht
Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect J.H.J. van Lunteren. De panden maken deel ..

Dubbel Herenhuis

Lucasbolwerk 18
Utrecht
Inleiding Dubbel HERENHUIS uit 1885, ontworpen door architect J.H.J. van Lunteren in eclectische stijl. Het pand maakt deel uit van een ree..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)