Speyart van Woerden's hofje in Utrecht

3581RC Utrecht

Beschrijving van Speyart van Woerden's hofje

Kerkstraat 65;67;69;71;73 Omschrijving Complexonderdeel 3 HOFJESWONINGEN, vanuit de Kerkstraat bekeken linkervleugel van het u-vormige hofje als aaneengesloten bouwblok bestaande uit de oneven nummers 65 t/m 73, verbonden met het middenstuk door middel van een tussenmuur poortje entrapgevel. Het met complexonderdeel 2 identieke, te spiegelen bouwblok bestaat uit één bouwlaag met een tussen trapgevels ingeklemd zadeldak. Elke woning heeft één doorgang met korfboog, één venster met roedeverdeling onder een korfboog en een stenen dakkapel. Geveldecoratie onder meer in de vorm van paneeldeuren met sierbeslag, sierankers en profileringen. Waardering Onderdeel van het Speyaert van WoerdenHOFJE van van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van laat-19de eeuws hofje. Voorts van architectuurhistorisch belang als gaaf voorbeeld van een hofje in eclectische bouwstijl en als voorbeeld van het oeuvre van architect A.G. Tollenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)