Speyart van Woerden's hofje in Utrecht

3581RB Utrecht

Beschrijving van Speyart van Woerden's hofje

Kerkstraat 51;53;55;57;59;61;63 Omschrijving Complexonderdeel 1 HOFJESWONINGEN, middenblok van het u-vormige hofje, bestaande uit de oneven nummers 51 t/m 63, met poortjes aan weerszijden verbonden met de twee vleugels. Hoofdgebouw, nummer 57, is drie travee├źn breed, twee bouwlagen hoog en voorzien van zadeldak loodrecht op de voorgevel, tussen trapgevels geplaatst. Boven de bescheiden ingang het wapen van de vereniging H. Vincentio van Paolo. Houten schuifvensters met roedeverdeling geplaatst binnen korfboogvormig afgesloten verdiepte velden met driepassen, in de trapgevel een dubbelvenster onder twee rondbogen, waarboven ronde blindnis met vierpas tracering. Tweede bouwlaag afgesloten door hardstenen lijst met daarin de tekst: 'Speyaert van Woerdenhofje'. Overige geveldecoratie onder meer met paneeldeuren met sierbeslag, sierankers en profileringen in de gevel. Waardering Onderdeel van het Speyaert van WoerdenHOFJE van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een laat-19de eeuws hofje. Voorts van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een hofje in eclectische bouwstijl opgetrokken met neogotische elementen en als voorbeeld van het oeuvre van architect A.G. Tollenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)