Speyart van Woerden's hofje in Utrecht

3581RB Utrecht

Beschrijving van Speyart van Woerden's hofje

Kerkstraat 41;43;45;47;49 Omschrijving Complexonderdeel 2 HOFJESWONINGEN, vanuit de Kerkstraat bekeken rechtervleugel van het u-vormige hofje, bestaande uit de nrs 41 t/m 49,verbonden met het middenstuk door middel van een tussenmuur met poortje en trapgevel. De met complexonderdeel 3 te spiegelen (linkervleugel) bouwblok bestaat uit één bouwlaag met tussen trapgevels ingeklemd zadeldak. Elke woning heeft één toegang met korfboog, één venster met roedeverdeling onder een korfboog en een stenen dakkapel. Geveldecoratie ondermeer in de vorm van paneeldeuren met sierbeslag, sierankers en profileringen. Waardering Onderdeel van het Speyaert van WoerdenHOFJE van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van laat-19de eeuws hofje. Voorts van architectuurhistorisch belang als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een hofje in eclectische bouwstijl en als voorbeeld van het oeuvre van architect A.G. Tollenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)