Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rij van vijf gelijksoortige herenhuizen in Utrecht

Woonhuis

Kruisstraat 303
3581GK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1865-1870


Beschrijving van Rij van vijf gelijksoortige herenhuizen

Omschrijving Rij van vijf gelijksoortige HERENHUIZEN, gebouwd in 1865, uitgevoerd in eclectische stijl. De vijf met gepleisterde voorgevels uitgevoerde huizen bevatten souterrain, twee bouwlagen en doorlopend schilddak. Het rijtje is in twee typen verdeeld en symmetrisch geplaatst en wordt door gepleisterde hoekblokken van elkaar gescheiden. In het midden (nr 307) het type woonhuis met vijf travee├źn tellende voorgevel waarin de middenas de deur bevat en naar boven toe het lichtrisalerende gevelvlak van schijnvoegen is voorzien. In het dakschild een dakhuis over de gehele breedte van de gevel. Aangrenzend aan weerszijden, het type woonhuis met zes travee├źn waarin gekoppelde deuren en vensters op de verdieping de middenas vormen. In het dakschild komt een gekoppelde dakkapel in de middenas voor. De vensters zijn alle met ronde bovenhoeken uitgewerkt en van de van geprofileerde omlijstingen voorziene vensters met schuiframen, stolpramen of balkondeuren, bevatten alleen die in de middenrisaliet een kuif. Voor het overige hebben de HERENHUIZEN de kenmerken als gegeven bij de algemene beschrijving van het complex. Waardering Herenhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van woonhuizen uit tweede helft 19de eeuw in eclectische stijl. Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van een complex gelijksoortige huizen. Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van vanaf midden 19de eeuw toegestane bebouwing buiten de stadsgracht, aanvankelijk alleen voor gegoede burgers bedoeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514352
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rij van vijf gelijksoortige herenhuizen in Utrecht

Rijks Hogere Burgerschool

Kruisstraat 101
Utrecht
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW, in 1866 gebouwde Rijks Hogere Burgerschool naar ontwerp van architect C. Vermeys in opdracht van de Diens..

Moluks Museum

Biltstraat 95
Utrecht
Omschrijving Dubbel HERENHUIS, gebouwd in 1862 in eclectische stijl. Tegenwoordig deels in gebruik door het Moluks Museum. Het bouwblok me..

Biltstraat 62A-68Bis

Biltstraat 62A
Utrecht
Inleiding In 1939 naar ontwerp van architect Feberwee gebouwd WOONWINKELPAND in een aan de Nieuwe Haagse School verwante stijl waarin expre..

Breyerskameren

Gasthuisstraat 8
Utrecht
Breyerskameren. Vrijwoningen behorende tot een complex bestaande uit drie delen uit verschillende perioden. Een blok, van oorspronkelijk ach..

Speyart van Woerden's hofje

Kerkstraat 41
Utrecht
Kerkstraat 41;43;45;47;49 Omschrijving Complexonderdeel 2 HOFJESWONINGEN, vanuit de Kerkstraat bekeken rechtervleugel van het u-vormige h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rij van vijf gelijksoortige herenhuizen in Utrecht

Foto's (1)