Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moluks Museum in Utrecht

Woonhuis

Biltstraat 95
3572AL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1860-1870


Beschrijving van Moluks Museum

Omschrijving Dubbel HERENHUIS, gebouwd in 1862 in eclectische stijl. Tegenwoordig deels in gebruik door het Moluks Museum. Het bouwblok met twee bouwlagen bezit in de geheel gepleisterde voorgevel vijftien vensterassen die in de lichtrisalerende delen van schijnvoegen zijn voorzien en zich onderscheiden door consoles in de kroonlijst. Horizontale geledingen door middel van een hardstenen plint (waarin somns klederlichten), zowel een gekorniste cordon- als kroonlijst. In enkele gevallen bevatten de met ronde bovenhoeken uitgewerkte en van geprofileerde omlijstingen voorziene vensters (met hoofzakelijk T-schuiframen), kuiven. In het afgeplatte samengestelde schilddak diverse dakkapellen en dakramen. Beide huizen maken deel uit van een straatwand, waarin een ronde hoekoplossing, die als gesloten profiel over twee straten is uitgelegd. Venster aan Biltstraatzijde op begane grond links van de voordeur, vergroot in aangepaste stijl in 1908. Het pand is aan de Kruisstraat naar rechts verlengd met een aanbouw van drie bouwlagen onder schilddak met flauwe helling, loodrecht op de rooilijn. De gepleisterde afwerking sluit aan bij die van het hoofdpand. De ingang bevindt zich in dit bouwdeel. Rechts van dit bouwdeel is nog een éénlaags aanbouw, gepleisterd. In het interieur zijn in enkele vertrekken de originele stucplafonds nog aanwezig, evenals de trap met de oorspronkelijke balustrade. Voor het overige heeft het dubbele herenhuis de kenmerken als gegeven bij de algemene beschrijving van het complex. Waardering Dubbel HERENHUIS van algemeen belang als gaaf voorbeeld van een woonhuizen tweede helft 19de eeuw in eclectische stijl. Van stedenbouwkundig belang als karakteristiek onderdeel van een complex gelijksoortige herenhuizen op de hoek Biltstraat/ Kruisstraat. Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van vanaf midden 19de eeuw toegestane bebouwing buiten de stadsgracht, aanvankelijk alleen voor gegoede burgers bedoeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514351
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Maluku
Moluks Historisch Museum
Biltstraat 95 Utrecht.jpg
Opgericht 1990
Locatie Kruisstraat, Utrecht
Thema Het erfgoed van de Molukse gemeenschap
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum Maluku (tot 2008 het Moluks Historisch Museum) was een museum in de Nederlandse stad Utrecht.

Het museum stelde zich als doel om het erfgoed van de Molukse gemeenschap te verzamelen, te onderzoeken, te bewaren en te presenteren. Naast een vaste collectie werden er regelmatig wisseltentoonstellingen gehouden. In het museum bevond zich een theaterzaal met 80 stoelen. Tevens was aan het museum een kennis- en educatiecentrum verbonden. In oktober 2012 moest het museum sluiten vanwege de financiële situatie. De collectie bleef echter behouden en wordt beheerd door de Stichting Moluks Historisch Museum, zodat op verschillende manieren de collectie van het Molukse erfgoed toegankelijk blijft.

Het monumentale dubbele herenhuis waar het museum van 1990 tot oktober 2012 in was gevestigd, dateert uit 1862. Gedurende de 20e eeuw huisvestte het diverse gemeentelijke diensten.


Monumenten in de buurt van Moluks Museum in Utrecht

Rij van vijf gelijksoortige herenhuizen

Kruisstraat 303
Utrecht
Omschrijving Rij van vijf gelijksoortige HERENHUIZEN, gebouwd in 1865, uitgevoerd in eclectische stijl. De vijf met gepleisterde voorgeve..

Biltstraat 62A-68Bis

Biltstraat 62A
Utrecht
Inleiding In 1939 naar ontwerp van architect Feberwee gebouwd WOONWINKELPAND in een aan de Nieuwe Haagse School verwante stijl waarin expre..

Rijks Hogere Burgerschool

Kruisstraat 101
Utrecht
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW, in 1866 gebouwde Rijks Hogere Burgerschool naar ontwerp van architect C. Vermeys in opdracht van de Diens..

Speyart van Woerden's hofje

Kerkstraat 65
Utrecht
Kerkstraat 65;67;69;71;73 Omschrijving Complexonderdeel 3 HOFJESWONINGEN, vanuit de Kerkstraat bekeken linkervleugel van het u-vormige hof..

Speyart van Woerden's hofje

Kerkstraat 41
Utrecht
Kerkstraat 41;43;45;47;49 Omschrijving Complexonderdeel 2 HOFJESWONINGEN, vanuit de Kerkstraat bekeken rechtervleugel van het u-vormige h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Moluks Museum in Utrecht

Foto's (1)