Graf Marten Wilhelmus Van Rensselaer Bowier in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht

Beschrijving van Graf Marten Wilhelmus Van Rensselaer Bowier

Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 12, grafnr 64) bestaande uit groot marmeren kruis met anker er om heen, geplaatst op een rotsblokkenformatie met daarop drie medaillons met teksten. Voor de rotsformatie nog 4 liggende medaillons, waarvan 1 met tekst. Tekst op eerste medaillon " Jhr. M.W. van Rensselaar Bowier/ vice admiraal / adjudant der koning i.b.d. / geb 16 aug. 1822 / gest. 21 aug. 1889". Tekst op tweede medaillon :" Jonkvr. M.M./ van Beresteijn/ douaiere Jhr. M.W. / van Rensselaar/ Bowier/ geb. 12 april 1832/ gest. 12 maart 1906 ". Tekst op derde medaillon: " Jhr. J.J.C.G. van Rensselaar Bowier/ adelborst 1e klasse / geb. 23 juli 1858/ gest. 24 juli 1877 ". Eén liggende ronde steen met tekst: "Jhr Cormar/ van Rensselaar Bowier/ geb. 5 aug. 1858/ gest. 2 nov. 1896". Waardering 19e eeuws grafmonument van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van grafkunst met oorspronkelijke vormgeving. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)