Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument Duyvis-Verkade in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Grafmonument Duyvis-Verkade

Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 28) bestaande uit staande glazen zerk met smeedijzeren hekwerk eromheen. Op de glazen zerk in cartouche de tekst " Petronella Leonarda Duyvis-Verkade / geb: 30 juni 1832/ overl: 12 juli 1893" en daaronder, eveneens in cartouche " Jacob Duyvis/ geb: 19 november 1832 / overl: 24 april 1908". Waardering Glazen grafmonument met hekwerk van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van grafkunst met Jugendstil-invloeden. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als voorbeeld van grafkunst met gebruik van glas en als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514342
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Jacob Duyvis
Jacob Duyvis.JPG
Geboren Zaandam, 19 november 1832
Overleden Utrecht, 24 april 1908
Partij liberaal
Functies
burgemeester van Koog aan de Zaan
lid gemeenteraad van Utrecht
lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
lid Provinciale Staten van Utrecht
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jacob Duyvis (Zaandam, 19 november 1832 - Utrecht, 24 april 1908) was een Nederlands fabrikant en politicus.

Duyvis was koopman, gerstpeller, stijfselfabrikant en burgemeester van Koog aan de Zaan. Daarnaast was hij een kleine twee jaar lid van de Tweede Kamer. Hij verhinderde in 1884 de terugkeer van oud-minister Kappeyne van de Coppello in de Kamer. Als Kamerlid voerde hij enkele keren het woord bij economische onderwerpen en bij de behandeling van het initiatiefvoorstel-Reekers over de zeevisserij. Duyvis stelde zich welwillend op ten opzichte van de groeiende arbeidersbeweging. Verder was hij als bestuurslid verbonden aan Het Utrechtsch Museum van Kunstnijverheid. De telg uit de bekende Zaanse koopmansfamilie Duyvis was gehuwd met een dochter van fabrikant Verkade.

Activiteiten van Jacob Duyvis waren onder meer de tarwestijfselfabriek Chios in Koog aan de Zaan en de Koninklijke Rijststijfselfabriek Duyvis & Co te Utrecht.


Monumenten in de buurt van Grafmonument Duyvis-Verkade in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument Duyvis-Verkade in Utrecht

Foto's (2)