Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument prof. J.I. Doedes in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Grafmonument prof. J.I. Doedes

Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de inscriptie opgedragen aan:" professor J. Doedes hoogleeraar te Utrecht, geb 20 nov 1817/ ingegaan in de vreugde zijns Heeren 17 dec 1897/ Zijne oud-leerlingen". Waardering 19e- eeuws grafmonument van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkunst. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514338
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
J.I. Doedes (door M.W. Liernur)

Jacobus Isaac Doedes (Langerak, 20 november 1817 - Utrecht, 19 december 1897) was een Nederlandse hoogleraar theologie te Utrecht.

Doedes studeerde in Utrecht, waar hij in 1841 promoveerde in de theologie. Hij was predikant in Hall, een dorpje bij Zutphen, en later in Rotterdam. In 1859 benoemde de Universiteit van Utrecht hem tot hoogleraar theologie.

Graf van Doedes in Utrecht

Doedes gaf onder meer colleges in de exegese van het Nieuwe Testament. Hij verzette zich tegen moderne stromingen in de theologie. Als lid van de Synode streed hij voor het behoud van de tradities in de kerk. Met zijn collega Johannes Jacobus van Oosterzee redigeerde hij van 1845 tot 1858 de Jaarboeken voor wetenschappelijke theologie. Doedes publiceerde onder meer over de Heidelbergse catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis. In 1888 ging hij met emeritaat, maar hij bleef nog lang actief op theologisch gebied.

Externe link


Monumenten in de buurt van Grafmonument prof. J.I. Doedes in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Graf Lopez Suasso Diaz da Fonseca

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving Door ijzeren hekwerk begrensd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 30a), bestaande uit liggende rechthoekige zerk met op de kop een op ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)