Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf Johan d'Aulnis de Bourouill in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1930-1934


Beschrijving van Graf Johan d'Aulnis de Bourouill

Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 53H) bestaande uit liggende steen en staand element in de vorm van een tempeltje, beide van hardsteen, stenen banden om de liggende steen. Op de liggende steen de tekst: " Mr. J.D. D'Aulnis de Bourouil oud hoogleraar/ 9 april 1850 / (symbool kruis) 5 september 1930" en " E.W.M. D`Aulnis de Bourouil - Twiss/ 16 september 1853 / (symbool kruis) 6 november 1934". Onderaan de steen in opgelegde letters "D'Aulnis de Bourouil" . Het tempeltje staat op een sokkel met twee eenvoudige rechte zuilen, gestileerde kapitelen en een strak uitgevoerd hoofdgestel. Waardering 20e-eeuws grafmonument in strakke, sobere vormgeving van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkunst, tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats Soestbergen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514331
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johan d'Aulnis.jpg

Johan baron d'Aulnis de Bourouill (Groningen, 9 april 1850 - Utrecht, 5 september 1930) was jurist en hoogleraar economie.

Hij was een Nederlandse hugenoot die afstamde van Pierre Louis d'Aulnis de Bourouill, die na de herroeping van het Edict van Nantes uit Frankrijk vluchtte.

Studie

Na zijn eindexamen aan het gymnasium in Groningen ging hij rechten studeren aan de Universiteit Leiden, want de studie economie viel tot 1937 onder de rechtenstudie. Hij promoveerde in 1874 bij professor S. Vissering op het proefschrift "Het inkomen der maatschappij. Eene proeve van theoretische staathuishoudkunde" en vestigde zich als advocaat in Amsterdam.

Loopbaan

In 1895 werd hij commies van het ministerie van Financiën totdat hij in 1878 prof. H.P.G. Quack opvolgde als hoogleraar staathuishoudkunde, statistiek en staatkundige geschiedenis aan de juridische faculteit van de Universiteit Utrecht.

Vanaf 1899 zat hij in de redactie van de in 1852 opgerichte periodiek De Economist, en van 1912 tot zijn dood was hij medewerker van het blad.

In 1898, 1901 en 1902 vertegenwoordigde hij Nederland op de Internationale Conferentie tot Opheffing van de Suikerpremies.

In 1907 gaf de Nederlandse regering hem opdracht haar te vertegenwoordigen op een te Bordeaux te houden internationaal congres over de scheepvaartbeweging. Hij combineerde die reis met een bezoek aan Aulnis om uit te zoeken waar zijn familie vandaan kwam.

In 1917 ging hij met emeritaat en werd opgevolgd door C.A. Verrijn Stuart.

Overtuiging

In zijn inaugurele rede "Het katheder-socialisme" in Utrecht (1878), in het artikel "Nederlandsch Kathedersocialisme' in 890 en later ook in zijn boek "Het hedendaagsche socialisme toegelicht en beoordeeld" (Amsterdam, 1886) bleek hij een felle bestrijder te zijn van het socialisme. Hij verdedigde de grensnuttheorie en de deductieve richting in de economie.

Privé

Johan d'Aulnis was de tweelingbroer van Ferdinand Folef d'Aulnis de Bourouill. In 1887 trouwde hij met Elisabeth Wilhelmina Malvina Twiss, lid van de familie Twiss; ze kregen een dochter.

Johan (klemtoon op de tweede lettergreep) d'Aulnis was zeer geïnteresseerd in zijn familiegeschiedenis en heeft Aulnis in Frankrijk bezocht om onderzoek hiernaar te doen. In 1918 heeft hij zijn aantekeningen samengevat in "Genealogische en andere Aanteekeningen en Bijzonderheden betreffende HET GESLACHT D'AULNIS".

Externe links


Monumenten in de buurt van Graf Johan d'Aulnis de Bourouill in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf Johan d'Aulnis de Bourouill in Utrecht