Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiegraf Van Beuningen in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Familiegraf Van Beuningen

Omschrijving In eclectische trant uitgevoerde GRAFKELDER, blijkens het reliëf boven de ingang, bestemd voor de familie van Beuningen (vak 5, grafnummer 508), in de vorm van een grafhuisje, geheel met hardsteen bekleed, omringd door schuin aflopende dekplaten op een sokkel, waarin gietijzeren luchtroosters. Het huisgedeelte heeft een met afdeklijsten afgesloten puntgevel, waarin een dubbele boogvormige strokendeur met siergehengen, een geprofileerde rondboognis met ondermeer een gebogen tandfries en twee gestileerde pijnappels; bij de hoeken gestileerde colonetten en rozetten; op de schouderstukken en in de middelste bekroning een combinatie van blad- en bloemmotieven; het zadeldak heeft hogel-achtige bekroningen op de nokvorst en de langsgevels worden afgesloten door een rondboogfries. Waardering 19e-eeuwse familiegrafkelder van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische - en kunsthistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkunst en vanwege de verbondenheid met de familie van Beuningen. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514328
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hendrik Adriaan van Beuningen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Rossum, 18 juni 1841
Overleden Utrecht, 7 februari 1908
Partij liberaal
Takkiaan (1894)
Kiesrecht-Kamerclub (1893/1894)
Religie Nederlands Hervormd
Protestantenbond
Functies
1878-1908 lid gemeenteraad van Utrecht
1888-1908 lid Provinciale Staten van Utrecht
1891-1894 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Hendrik Adriaan (Hein) van Beuningen (Rossum, 18 juni 1841 - Utrecht, 7 februari 1908) was een Nederlands politicus en bestuurder.[1]

Van Beuningen was een zoon van predikant Willem van Beuningen en Adriana Maria Boonen. Na de lagere school in Rossum, waar hij opgroeide en zijn vader predikant was, ging hij naar het onderwijsinstituut Landolt in Vianen. In 1858 ging hij aan de slag bij de Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij als klerk bij het Weesperstation in Amsterdam, maar al binnen enkele jaren wist hij zich binnen de organisatie op te werken tot chef goederenvervoer. In 1873 werd hij hoofd goederenvervoer bij de Nederlandsche Centraal Spoorwegmaatschappij in Utrecht.

In 1883 begon hij een steenkolenhandel als bij-activiteit, een handel die al snel floreerde omdat hij de leveranties voor zijn werkgever mocht verzorgen. Dit ging al snel zo goed, dat hij in 1885 zich helemaal toelegde op de steenkolenhandel. In 1895 richtte hij samen met zijn zwager en vijf andere handelaren (waaronder Frits Fentener van Vlissingen) de Steenkolenhandelsvereeniging (SHV) op, en trad toe tot de raad van beheer (tot 1904). Door goede connecties met de Duitse steenkolenleveranciers konden ze de prijs goed beheersen en kwaliteit leveren.[2]

In 1878 werd Van Beuningen politiek actief, eerst als gemeenteraadslid in Utrecht, en vervolgens als lid van de Provinciale Staten van Utrecht - twee functies die hij tot zijn overlijden in 1908 bleef uitvoeren. In 1891 werd hij daarnaast ook in de Tweede Kamer der Staten-Generaal gekozen namens zijn district, waar hij zich opstelde als een liberaal. Hij was in 1893/1894 lid van de Kiesrecht-Kamerclub, schaarde zich bij de Takkianen in 1894 en sprak vooral over verkeer en waterstaat. In 1894 werd hij niet herkozen.

In Utrecht was Van Beuningen maatschappelijk erg actief, en maakte deel uit van diverse besturen van organisaties van maatschappelijk nut. Zo was hij jarenlang ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel aldaar, bestuurslid van een kinderziekenhuis, openbare leeszaal (de eerste in Nederland)[3] en voorzitter van de Utrechtsche Handelssociëteit. Ook was hij erevoorzitter van de Protestantenbond.

Van Beuningen is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau en ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 26 september 1866 trouwde hij te Londen met Anna Lavinia Brain, met wie hij zeven zoons en zes dochters zou krijgen - van wie er drie al jong zijn overleden.

Voetnoten en referenties


Monumenten in de buurt van Familiegraf Van Beuningen in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Familiegraf Van Beuningen in Utrecht

Foto's (1)