Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rotonde in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1830
Architect: J.D. Zocher


Beschrijving van Rotonde

Omschrijving Naar neoclassicistisch geïnspireerd ontwerp van J.D. Zocher j.r. uit 1830 centraal op de begraafplaats aangelegde ROTONDE of grafheuvel, in drie - deels met gras begroeide - ringen trapsgewijs oplopend rondom een open put op cirkelvormige grondslag. Om en op de rotonde is een omlopend grindpad aangelegd, uitkomend op de bovenste cirkel vanaf de zuidzijde. De rotonde heeft verder van hardstenen afdeklijsten voorziene bakstenen ringmuren, waarin de toegangen tot de - vooral voor de Utrechtse notabelen bestemde - grafkelders zijn opgenomen. De bovenste ring bevat een reeks van liggende hardstenen platen met ijzeren ringen, telkens per twee gekoppeld en licht naar beneden hellend. De middelste ringmuur bevat aan twee zijden genummerde hardstenen grafstèles met tombevormige bekroningen, en de grafkelder voor de regenten van de Oud-Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer en bij nr 38 de grafkelder der Aartsbisschoppelijke geestelijkheid van Utrecht. De buitenste ringmuur bevat getoogde, genummerde grafstèles in hardsteen, deels met inscriptie. Waardering Rotonde met bijbehorende grafkelders in concentrische ringen en graftekens van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van een Neoclassicistisch geïnspireerde grafheuvel en tevens als onderdeel van het oeuvre van J.D. Zocher jr. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als hoofdbestanddeel van begraafplaats 'Soestbergen'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514326
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rotonde in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rotonde in Utrecht

Foto's (2)