Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanleg in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1830
Architect: J.D. Zocher


Beschrijving van Aanleg

Omschrijving Naar ontwerp van J.D. Zocher jr. in 1830 in Engelse landschapsstijl uitgevoerde met in 1870 in soberder trant uitgebreide PARK-AANLEG van de begraafplaats 'Soestbergen', met bijbehorende vak-indeling, beplanting en padenstelsels. Het oudste deel is het meest westelijk gelegen en omvat de vakken 5,7,9,10 en 11 met hun slingerende paden en gebogen perkvormen in verschillende varianten; de vakken 1,3,4,6 en 8 hebben naderhand een strakkere invulling gekregen, met overwegend rechte paden. Conform de toenmalige opvattingen is in de structuur de sociale hiërarchie gevolgd, waarbij adel en gegoede burgerij in het middelpunt zijn geplaatst, en is in de beplanting overwegend donker en statig geboomte geplant, afgewisseld door groene heesters en hagen. Bij deze aanleg zijn door middel van gevarieerde groeperingen van boom- en heestergroepen, kleine hoogteverschillen en het slingerende padenbeloop telkens verrassingseffecten gecreeërd, naast bewust gekozen zicht-assen op markant gesitueerde grafmonumenten. De later heringerichte vakken alsmede de zuidelijke en oostelijke uitbreidingen, waarbij noordelijk van vak 12 de Oud rooms-katholieke begraafplaats is aangelegd en in de zuidwesthoek van vak 3 Engelse oorlogsgraven in 1944 zijn opgericht, worden gekenmerkt door een hoofdzakelijk rechtlijnig padenstelsel met langerekte rechthoekige grafperken. Waardering In verschillende perioden tot stand gekomen begraafplaats-aanleg, waarvan de oudste in Engelse landschapsstijl en de latere delen in strakke, zakelijke trant zijn uitgevoerd, met bijbehorende gevarieerd padenstelsels, beplanting en vak-indeling van algemeen belang wegens cultuur- en tuinarchitectuur- en funerair-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514325
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aanleg in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aanleg in Utrecht

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven