Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek Soestbergen in Utrecht

Overig

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1830


Beschrijving van Toegangshek Soestbergen

Omschrijving In neoclassicistische trant uitgevoerd TOEGANGSHEK tot de Eerste Algemene Begraafplaats 'Soestbergen' uit 1830, bestaande uit twee hardstenen, aan de straatzijde van inscripties voorziene pijlers met plint met vierkante schacht (voorzien van bijbeltekst) en tombevormige bekroning met vlakke frontons en acroteria (voorzien van begraafplaatsnaam), en twee gietijzeren draaihekwerken met een herhaald motief van omgekeerde toortsen. Waardering Toegangshek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van Neo-classicisme en tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514322
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Begraafplaats Soestbergen
Ingang aan de Gansstraat
Ingang aan de Gansstraat
Plaats Utrecht
Ligging 52° 5′ NB, 5° 8′ OL
Gesticht in 1830
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  514318
Architectuur en landschap
Architect(en)  J.D. Zocher Jr.
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
De taart van Zocher
Oorlogsgraven
Graf van Van Oort
Grafzuil van viceadmiraal J.C. Koopman

Begraafplaats Soestbergen is een algemene begraafplaats in de Nederlandse stad Utrecht die is gelegen aan de Gansstraat 167.

Buitenplaats

Van oorsprong is Soestbergen een buitenplaats. De tuin werd in 1830 opgekocht door de gemeente Utrecht en omgebouwd tot de Eerste Algemene Begraafplaats van de gemeente Utrecht.

Tuinontwerp van Zocher

De begraafplaats is aangelegd in 1830 naar een ontwerp van landschapsarchitect J.D. Zocher jr. De begraafplaats was vanaf het begin ook bedoeld als wandelpark. In het middengedeelte van de begraafplaats is een karakteristieke grafheuvel te vinden. Deze heuvel of rotonde, met de bijnaam "De taart van Zocher", heeft een diameter van 65 meter, is 3,5 meter hoog en bestaat uit een aantal verschillende ringmuren met daarin 170 gemetselde grafruimtes. Hier liggen de prominente burgers. Midden in de grafheuvel bevindt zich een groot gat, een open ronde put die gebruikt is als knekelput.

Rondom de heuvel liggen ook nog enkele grafkelders van Utrechtse families zoals Van Beuningen, Ram, Fentener van Vlissingen en de bankiersfamilie Kol. Zocher ontwierp de begraafplaats oorspronkelijk in Engelse landschapsstijl met veel slingerende paden die grotendeels rondom de grafheuvel lagen. De beplanting op de begraafplaats werd ook zorgvuldig uitgekozen. Zo werden er met name cipressen, taxussen en treurwilgen geplant. Dit zou een treurige en melancholieke uitstraling moeten bewerkstelligen.

Rijksmonument en restauratie

Sinds 2001 is de begraafplaats Soestbergen een rijksmonument.[1] In 2007 werd de door Zocher ontworpen bijzondere toegangspoort tot de begraafplaats grondig gerestaureerd. Op woensdag 13 juni 2007 heeft wethouder Giesberts Soestbergen heropend met de onthulling van de toegangspoort en een wandeling over de begraafplaats.

Graven van bekende Nederlanders

De begraafplaats bevat tevens een grafkelder met oudkatholieke aartsbisschoppen.

Zie ook

Bronnen

  • E. Maes, Soestbergen, Utrechts aardse paradijstuin, SPOU, Utrecht, 2006, ISBN 9054790881.

Noten

  1. Onder complexnummer: 514318.Monumenten in de buurt van Toegangshek Soestbergen in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek Soestbergen in Utrecht

Foto's (2)