Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Utrecht

Graf Begraafplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Baarhuisje

Omschrijving In de 19e eeuw gebouwd éénlaags BAARHUIS, uitgevoerd in traditioneel- ambachtelijke trant, op rechthoekige plattegrond. Pand van drie traveeën, geheel opgetrokken in baksteen op hardstenen plint onder met donkergrijze pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met uitkragende schouderstukken. Voorts hebben de kopgevels boogvormige blindnissen met aan de zuidzijde een tweede boogvormige blindnis waarin een stel dubbele deuren en ter weerszijden twee gietijzeren luchtroosters. Aan de noordzijde een getoogde deur. In de lange zijgevels elk drie met uitkragende lijsten recht afgesloten spaarnissen, waarin in oorsprong alle getoogde bovenlichten. Waardering Karakteristiek 19e eeuws baarhuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en vanwege de funerair-historische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de begraafplaats Soestbergen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514320
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lijkenhuisje in Bambrugge, gerestaureerd in 2012

Een mortuarium, funerarium of vroeger een lijkenhuis of baarhuis, is een plaats waar het lichaam van een overledene gedurende enkele dagen kan worden bewaard en/of opgebaard tot aan de begrafenis of crematie.

Geschiedenis

Begraafplaatsen en kerkhoven hadden vaak een "baarhuis", waar de overledenen werden opgebaard. Pas na 36 uur kon men met zekerheid zeggen dat de dood was ingetreden: ook werden hier de lijkbaren opgeslagen. Hiernaast bestonden er "lijkenhuisjes" voor overledenen die slachtoffer geworden waren van besmettelijke ziektes. Deze werden apart opgebaard om verdere besmetting te voorkomen. Veel baarhuisjes werden later gebruikt als opslag voor tuingereedschap voor het onderhoud van de begraafplaats. Een aantal baarhuisjes is aangewezen als rijksmonument.

In de Nederlandse Wet op de Besmettelijke Ziekten van 1872 werd bepaald dat iedere begraafplaats een dergelijk baarhuis moest hebben.

Heden

Ziekenhuizen zijn altijd uitgerust met een mortuarium; verpleeghuizen hebben ook een vertrek dat hiervoor is ingericht. Mortuaria in ziekenhuizen hebben een opbaarruimte, waar nabestaanden kunnen worden opgevangen en afscheid kunnen nemen van een overledene. Verder is er een sectiekamer: een ruimte waar onderzoek aan de overledene kan worden gedaan, bijvoorbeeld door de gemeentelijk lijkschouwer en incidenteel ook door een patholoog-anatoom. Ten slotte is er een koelruimte, waar de overledene tijdelijk kan worden bewaard. Door het koelen wordt het ontbindingsproces vertraagd, wat van belang is voor eventuele obductie, donatie of opbaring.

In de zorginstellingen is het over het algemeen de bedoeling om een overledene binnen 3 uur na diens overlijden te koelen, uiteraard pas nadat de arts de schouw heeft gedaan.

Zie ook

Icoontje WikiWoordenboek Zoek mortuarium in het WikiWoordenboek op.

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)