Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Soestbergen in Utrecht

Kasteel Buitenplaats

Gansstraat 167
3582EG Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Soestbergen

Omschrijving In oorsprong 17e eeuws landhuis behorende bij de voormalige buitenplaats 'Soestbergen', doch omstreeks 1830 verbouwd tot DIRECTEURSWONING bij de gelijknamige begraafplaats tevens bekend staand als 'Eerste Algemene Begraafplaats'. Het pand bestaat uit twee woningen ter weerszijden van het begraafplaatskantoor op rechthoekige plattegrond. Links en rechts bevindt zich een toegangshek bestaande uit een dubbel draaihek. Het twee bouwlagen tellende pand onder omlopend, met donkergrijze pannen gedekt schilddak en geprofileerde gootlijst heeft aan beide korte zijden een lage plat afgedekte aanbouw met rechte gootlijsten en rondom witgepleisterde gevels. De vijf venster-assen brede voorgevel heeft in het midden de hoofd ingang met smalle vleugeldeuren en bovenlicht en voorts schuifvensters met onder een vierruits verdeling. De gevels van de aanbouwen hebben aan de straatzijde elk een eenvoudig omlijste ingangspartij met dubbele paneeldeuren en een boogvormig, in vieren onderverdeeld bovenlicht. De linkerzijgevel heeft boven de aanbouw twee T-vensters nabij de hoeken en in de aanbouw drie later aangebrachte vensters. De rechterzijgevel heeft boven de aanbouw links een T-venster en in de aanbouw een drietal getoogde stalvensters. De vijf venster-assen brede achtergevel heeft een enkelvoudige deur met bovenlicht in het midden en verder zesruits schuifvensters. De aanbouwen zijn aan de achterzijde voorzien van eenvoudige deuren. De op de rooilijn gelegen, links en rechts van het hoofdgebouw gesitueerd identiek dubbel draaihek, beide bestaande uit identieke houten gesneden pijlers met casementen waartussen eenvoudig spijlenhek. Waardering In verschillende perioden tot stand gekomen hoofdgebouw van 'Soestbergen' met twee toegangshekken met 17e en voornamelijk 19e-eeuwse aspecten, van algemeen belang vanwege de bouwhistorische - en architectuurhistorische waarden en vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van begraafplaats 'Soestbergen'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514319
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Soestbergen in Utrecht

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Grafmonument voor een kind

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 70) voor een kind bestaande uit op ruwgehakte blok geplaatste gebroken zuil. Marmeren zuil op hard..

Kaart & Routeplanner