Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Johan Tehupeiory in Utrecht

Graf Begraafplaats

Koningsweg nr. 47
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Grafmonument van Johan Tehupeiory

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats- grafmonument Tehudeiorij Complexonderdeel 13 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit staande plaat van hardsteen met aan weerszijden twee met slangen versierde. Steen met afbeelding van man in lotus-houding met boek op schoot. Achtergrond bestaande uit zon en zonnestralen. Tekst: " Ter herinnering aan Johannes Everhardus Tehudeiorij / Inlandsch en Nederlandsch arts / geboren 25 juni 1882 te Erma, eiland Ambon/ overleden 22 december 1908 te Utrecht / zijn nagedachtenis blijft in eer bij allen die geloven in Insulinde's toekomst" Waardering Indisch grafmonument van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van karakteristieke vormgeving en vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats Kovelswade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514312
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Johan Tehupeiory
Kunstenaar Thérèse van Hall
Jaar 1909
Materiaal hardsteen
Locatie Kovelswade, Utrecht
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514312
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Johan Tehupeiory op de 2e Algemene Begraafplaats Kovelswade in de Nederlandse stad Utrecht is een rijksmonument.

Achtergrond

Johannes Everhardus (Johan) Tehupeiory (1882-1908) was in Nederlands-Indië geboren arts en publicist. Het grafmonument werd gemaakt door beeldhouwster Thérèse van Hall.

Beschrijving

Het monument bestaat uit een staande hardstenen plaat met een afbeelding van man in lotushouding met boek op schoot en op de achtergrond de zon. Het opschrift luidt

Aanhalingsteken openen

Ter herinnering aan Johannes Everhardus Tehupeiorij
Inlandsch en Nederlandsch arts
geboren 25 juni 1882 te Erma, eiland Ambon
overleden 22 december 1908 te Utrecht
zijn nagedachtenis blijft in eer bij allen die geloven in Insulinde's toekomst

Aanhalingsteken sluiten

Waardering

Het grafmonument werd in 2001 in het Monumentenregister opgenomen "vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van karakteristieke vormgeving en vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats Kovelswade."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Johan Tehupeiory in Utrecht

2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Parkaanleg Complexonderdeel 1 PARKAANLEG van de begraafplaats met centraal een kruisvormige opzet ..

Ontvangstgebouw

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats- Ontvangstgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving Eenlaags ONTVANGSTGEBOUW naar ontwerp van W.G. Nie..

Graf familie Hamburger

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftekens opgericht voor de familie Hamburger Complexonderdeel 5 Omschrijving Vier rechtopstaan..

Grafmonument van Luit Blom

Koningsweg nr 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Grafteken van Luit Blom (1878-1932) Complexonderdeel 6 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit ..

Grafteken Anthonie Begeer

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftombe van Anthonie Begeer (1856-1910) Complexonderdeel 7 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van Johan Tehupeiory in Utrecht