Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Johanna van Woude in Utrecht

Graf Begraafplaats

Koningsweg nr. 47
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Grafmonument van Johanna van Woude

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graf Johanna van Woude / S.M.C. van Wermeskerken - Junius Complexonderdeel 10 Omschrijving In 1934 opgericht GRAFMONUMENT voor schrijfster Johanna van der Woude, bestaande uit een vierkante sokkel en daarbij een stenen beeld in de vorm van een vrouw in klassieke vormgeving, leunende op de sokkel, met in haar rechterhand een krans. Uitgevoerd in hardsteen en zink. Graf omheind door palen met ketting. Tekst: "Johanna Woude / S.M.C. van Wermeskerken - Junius / schrijfster en moeder / overleden 26 nov 1905/ opgericht 1934 / 50 jaar nadat Hollandsch binnenhuisje verscheen / door haar vereerders ". Op de sokkel: "dichteres van het heilig huwlijk en de muziek des levens / zij was haar kinderen en duizende hollandschen vrouwen een hooge leidster". Tegen de sokkel vier stenen boeken met titels van de schrijfster: Hollandsch binnenhuisje, Hollandsche lelie, Verlaten post, Tom en ik. Graf omsloten door een bijbehorend laag hekwerk, bestaande uit zes rechthoekige paaltjes waartussen een ketting. Waardering Grafmonument voor Johanna van Woude van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van karakteristieke vormgeving en vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats Kovelswade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514309
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Johanna van Woude
Graf - Johanna van Woude.JPG
Jaar 1934
Materiaal hardsteen
Locatie Kovelswade, Utrecht
Monumentnummer 514309
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Johanna van Woude op de 2e Algemene Begraafplaats Kovelswade in de Nederlandse stad Utrecht is een rijksmonument.

Achtergrond

Johanna van Woude was het pseudoniem van schrijfster Sophie Margaretha Cornelia van Wermeskerken-Junius (1853-1904). Zij werd begraven op begraafplaats Soestbergen en in 1915 overgebracht naar Kovelswade. Het monument werd pas in 1934 geplaatst.[1]

Beschrijving

Het monument bestaat uit een hardstenen beeld van een klassiek vrouwenfiguur, leunend op een sokkel bekroond met bloemen. Zij houdt in haar rechterhand een krans. De vermelde overlijdensdatum is onjuist.

Aan de voet van het geheel de tekst:

Aanhalingsteken openen

dichteres van het heilig huwelijk en de muziek des levens / zij was haar kinderen en duizende hollandsche vrouwen een hooge leidster

Aanhalingsteken sluiten

Tegen de sokkel zijn vier stenen boeken geplaatst met de titels van drie van haar romans en het tijdschrift waaraan zij als hoofdredactrice was verbonden.

Waardering

Het grafmonument werd in 2001 in het Monumentenregister opgenomen "vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van karakteristieke vormgeving en vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats Kovelswade."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Johanna van Woude in Utrecht

2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Parkaanleg Complexonderdeel 1 PARKAANLEG van de begraafplaats met centraal een kruisvormige opzet ..

Ontvangstgebouw

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats- Ontvangstgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving Eenlaags ONTVANGSTGEBOUW naar ontwerp van W.G. Nie..

Graf familie Hamburger

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftekens opgericht voor de familie Hamburger Complexonderdeel 5 Omschrijving Vier rechtopstaan..

Grafmonument van Luit Blom

Koningsweg nr 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Grafteken van Luit Blom (1878-1932) Complexonderdeel 6 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit ..

Grafteken Anthonie Begeer

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftombe van Anthonie Begeer (1856-1910) Complexonderdeel 7 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)