Grafmonument van Johanna van Woude in Utrecht

Graf Begraafplaats

Koningsweg nr. 47
3500AA Utrecht

Beschrijving van Grafmonument van Johanna van Woude

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graf Johanna van Woude / S.M.C. van Wermeskerken - Junius Complexonderdeel 10 Omschrijving In 1934 opgericht GRAFMONUMENT voor schrijfster Johanna van der Woude, bestaande uit een vierkante sokkel en daarbij een stenen beeld in de vorm van een vrouw in klassieke vormgeving, leunende op de sokkel, met in haar rechterhand een krans. Uitgevoerd in hardsteen en zink. Graf omheind door palen met ketting. Tekst: "Johanna Woude / S.M.C. van Wermeskerken - Junius / schrijfster en moeder / overleden 26 nov 1905/ opgericht 1934 / 50 jaar nadat Hollandsch binnenhuisje verscheen / door haar vereerders ". Op de sokkel: "dichteres van het heilig huwlijk en de muziek des levens / zij was haar kinderen en duizende hollandschen vrouwen een hooge leidster". Tegen de sokkel vier stenen boeken met titels van de schrijfster: Hollandsch binnenhuisje, Hollandsche lelie, Verlaten post, Tom en ik. Graf omsloten door een bijbehorend laag hekwerk, bestaande uit zes rechthoekige paaltjes waartussen een ketting. Waardering Grafmonument voor Johanna van Woude van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van karakteristieke vormgeving en vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats Kovelswade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)