Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafteken Anthonie Begeer in Utrecht

Graf Begraafplaats

Koningsweg nr. 47
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Grafteken Anthonie Begeer

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftombe van Anthonie Begeer (1856-1910) Complexonderdeel 7 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit tombe afgedekt met licht gebogen metalen plaat. Daarin de inscriptie "De eeuwige vergankelijkheid is de werkelijke bestendigheid" met in het midden een dubbele weegschaal en daaronder de naam "Begeer". Waardering Grafmonument van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als voorbeeld van karakteristieke vormgeving en materiaal en tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van begraafplaats Kovelswade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514304
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Anthonie Begeer
Begeer op een fotogravure door anoniem
Begeer op een fotogravure door anoniem
Algemene informatie
Geboren Gouda, 5 december 1856
Overleden Weiser Hirsch, 7 mei 1910
Nationaliteit Nederlands
Beroep Edelsmid
Portaal  Portaalicoon   Mens & Maatschappij

Anthonie Begeer (Gouda, 5 december 1856 - Weiser Hirsch, 7 mei 1910) was een Nederlandse edelsmid en directeur van de Koninklijke Utrechtse Fabriek van Zilverwerken te Utrecht.

Anthonie Begeer wordt op 5 december 1856 te Gouda geboren als jongste zoon van de goud- en zilverkashouder en fabrikant Bastiaan Begeer en Phillipina Jilleba. Het geslacht Begeer in Gouda is een bekend geslacht van pijpmakers. De oudste broer van Bastiaan, Hermanus Begeer heeft het pijpmakersbedrijf van hun vader Willem Begeer voortgezet. Anthonie treedt echter in de voetsporen van zijn vader en oudere broer Carel Joseph. Hij wordt hulp-stempelsnijder bij de Rijksmunt te Utrecht. Na het overlijden van zijn broer Carel Joseph volgt hij deze in 1879 op als directeur van de Utrechtse Fabriek van Zilverwerken te Utrecht.

Anthonie trouwt in 1881 te Utrecht met - de weduwe van zijn broer - Margje Johanna Straver. Hun zoon Carel Joseph Anton Begeer komt - na een brede opleiding genoten te hebben op het terrein van handel, kunst en techniek - in 1904 in het bedrijf van zijn vader als artistiek leider. In 1908 wordt hij mede-vennoot en na het overlijden van Anthonie Begeer in 1910 volgt hij zijn vader op als directeur. Met een fusie in 1919 wordt de basis gelegd van 'Koninklijke Nederlandsche Edelmetaal Bedrijven Van Kempen, Begeer en Vos (K.N.E.B.)', later de 'Koninklijke Van Kempen en Begeer' allereerst gevestigd te Voorschoten en vanaf 1985 te Zoetermeer.

Begeer ligt begraven op de 2e Algemene Begraafplaats Kovelswade.

AfbeeldingenMonumenten in de buurt van Grafteken Anthonie Begeer in Utrecht

2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Parkaanleg Complexonderdeel 1 PARKAANLEG van de begraafplaats met centraal een kruisvormige opzet ..

Ontvangstgebouw

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats- Ontvangstgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving Eenlaags ONTVANGSTGEBOUW naar ontwerp van W.G. Nie..

Graf familie Hamburger

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftekens opgericht voor de familie Hamburger Complexonderdeel 5 Omschrijving Vier rechtopstaan..

Grafmonument van Luit Blom

Koningsweg nr 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Grafteken van Luit Blom (1878-1932) Complexonderdeel 6 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit ..

Familiegraf Van Noordenne Verloop

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Familiegraf Noordenne Verloop Complexonderdeel 8 Omschrijving FAMILIEGRAF bestaande uit graftombe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafteken Anthonie Begeer in Utrecht