Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf familie Hamburger in Utrecht

Graf Begraafplaats

Koningsweg nr. 47
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Graf familie Hamburger

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftekens opgericht voor de familie Hamburger Complexonderdeel 5 Omschrijving Vier rechtopstaande gelijkvormige GRAFSTENEN van hardsteen, gelegen in de middenas van de centrale kruisvormige opzet, elk twee meter hoog, met aan weerszijden van elke steen twee marmeren pilasters, daarboven twee knoppen en een marmeren krans. Teksten in het hebreeuws, met daaronder de naam van de overledene in het Nederlands, overlijdensdatum en H.R.I.V., bij de vrouwen Z.R.I.V. Teksten:- "Hier rust ir. Ezechiël Abraham Hamburger/ overl. 30 jan. 5685" - "Hier rust Wilhelmina Hamburger (arts)/ overl. 30 april 5706. - "Hier rust Maurits Hamburger/ overl. 1 mei 5715. - "Hier rust Leentje Hamburger/ overl. 19 sept. 5722. Het geheel omgeven door een ijzeren hekwerk op stenen basement. Waardering Graftekens voor de familie Hamburger met kenmerkend Joodse grafsymboliek van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats Kovelswade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lood- en Zinkpletterij Hamburger
Oprichting Utrecht, provincie Utrecht in 1866/'67
Hoofdkantoor Damstraat
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Lood- en Zinkpletterijen v/h A.D. Hamburger was een bedrijf dat zich bevond in de Utrechtse wijk Lombok aan de huidige Damstraat. Een van de opvolgers is het latere Uzimet.

Oorsprong

De Joodse kleinmetaalhandelaar, later koopman en aannemer Abraham David Hamburger richtte in 66/'67 een stoomloodpletterij annex buizenperserij op in een pand aan de Oudegracht. In 1872 verplaatste hij het bedrijf naar een nieuw complex aan de Leidse Rijn. Hier kwam in 1875 ook een inrichting bij voor het smelten en walsen van zink. Het ging goed met de onderneming. Hamburger verkreeg in 1874 vergunning voor het voeren van het koninklijk wapen. Het bedrijf werd voortdurend uitgebreid en gemoderniseerd. In 1877 verwierf Hamburger een werkplaats aan het Damrak te Amsterdam en in dezelfde periode werd het naburige complex van de schroevenfabriek Van Heukelom & Verweij verworven.

Splitsing en fusie

Na de dood van de oprichter, in 1891, zetten zijn vier zoons de zaken voort. In 1896 verwierf de firma de loodpletterij en buizenperserij van de Wed. van der Putten en zoon te Rotterdam, in 1900 richtte Hamburger een loodgieterij te Amsterdam op. Verschil van inzicht leidde in 1913 tot een afsplitsing; de erven A.E. Hamburger richtten aan het Merwedekanaal een loodbewerkingsbedrijf op, de Utrechtsche Walswerken. De oudste zoon, David (sinds 1891 met een eigen metaalhandel in Amsterdam gevestigd) startte in 1906 in Rijswijk met een loodpletterij annex buizenperserij onder de naam Zuid-Hollandsche Pletterijen. Na 1945 kwam er weer een enkel Hamburgerbedrijf tot stand. De Utrechtse Walswerken werden in 1956 opgeheven, de Zuid-Hollandse Pletterijen kwamen in 1972 in bezit van de Utrechtse tak. Er zijn dan twee productielocaties onder de naam Hamburger. In 1976 kwam het tot een scheiding van activiteiten: de handelspoot ging in Utrecht verder onder de oude naam Hamburger, de productie werd geconcentreerd in Rijswijk onder de naam Uzimet, ontleend aan Utrechtse Zink Metaal. Sedert 1994 maakt Uzimet deel uit van de Calder Group.[1] Deze groep richt zich op bladlood voor de bouw, voor stralingsbescherming en voor de machinebouw en automobielindustrie. Uzimet recycleert lood voor 100%, volgens de cradle to cradle gedachte. Ze produceren voornamelijk bladlood, spouwlood en ballastlood. Uzimet recyclet 24 kton lood per jaar.

Milieugevolgen

Al deze bedrijfsactiviteiten leidden tot aanzienlijke milieuverontreiniging. In Utrecht stierf het vee in de (toen nog) omringende weilanden en werd de melk ondrinkbaar. Geleidelijk aan nam de bewoning in de directe omgeving van de fabriek toe. In 1975 werd de fabriek, toen eigendom van Jacques Adriaan Hamburger, gesloten. In 1986 werden de gebouwen gesloopt. Er werd 40.000 ton vervuilde grond verwijderd; op het terrein zijn vervolgens woningen gebouwd.


Monumenten in de buurt van Graf familie Hamburger in Utrecht

2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Parkaanleg Complexonderdeel 1 PARKAANLEG van de begraafplaats met centraal een kruisvormige opzet ..

Ontvangstgebouw

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats- Ontvangstgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving Eenlaags ONTVANGSTGEBOUW naar ontwerp van W.G. Nie..

Grafmonument van Luit Blom

Koningsweg nr 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Grafteken van Luit Blom (1878-1932) Complexonderdeel 6 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit ..

Grafteken Anthonie Begeer

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftombe van Anthonie Begeer (1856-1910) Complexonderdeel 7 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande..

Familiegraf Van Noordenne Verloop

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Familiegraf Noordenne Verloop Complexonderdeel 8 Omschrijving FAMILIEGRAF bestaande uit graftombe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf familie Hamburger in Utrecht

Foto's (1)