Meer dan 63.000 rijksmonumenten


2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg in Utrecht

Graf Begraafplaats

Koningsweg nr. 47
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van 2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Parkaanleg Complexonderdeel 1 PARKAANLEG van de begraafplaats met centraal een kruisvormige opzet de kwartieren ingevuld door concentrisch aangelegde segmentvormige paden,waarbij de verbindingen worden gevormd door rechte en rondlopende paden. Aan oost- en westzijde verbonden met de centrale opzet een cirkelvormige aanleg met radialen, de gehele aanleg ten noorden en ten zuiden begrensd door lanen over de gehele breedte van de perceel. Op de kruising van de radialen met de lanen aan noord- en zuidzijde, ronde 'pleintjes'. Aan de Koningsweg de royale ingang met daarachter een rond voorplein, van de begraafplaats gescheiden door een fraai smeedijzeren hek op stenen voet, vervolgens de genoemde cirkelvormige aanleg met ten noorden het ontvangstgebouw en ten zuiden de oudste graven. Zichtlijnen vanuit de ingang op het binnenplein en vanuit het ontvangstgebouw op de centrale as. De begroeiing bestaat uit lindebomen rondom de centrale kruisvormige opzet en lagere begroeiing ter scheiding van de diverse sectoren. De - overigens van bescherming uitgesloten - latere uitbreidingen zijn uitgevoerd in eenvoudige, aangepaste stijl. Waardering Parkaanleg begraafplaats Kovelswade in classicistische stijl van algemeen belang vanwege de funerair-historische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 20ste eeuwse begraafplaats. Van tuin-architectonische waarde als goed voorbeeld van een funktionele en stemmige inrichting van een begraafplaat. De parkaanleg vormt hierbij een wezenlijk onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg in Utrecht

Ontvangstgebouw

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats- Ontvangstgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving Eenlaags ONTVANGSTGEBOUW naar ontwerp van W.G. Nie..

Graf familie Hamburger

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftekens opgericht voor de familie Hamburger Complexonderdeel 5 Omschrijving Vier rechtopstaan..

Grafmonument van Luit Blom

Koningsweg nr 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Grafteken van Luit Blom (1878-1932) Complexonderdeel 6 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit ..

Grafteken Anthonie Begeer

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Graftombe van Anthonie Begeer (1856-1910) Complexonderdeel 7 Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande..

Familiegraf Van Noordenne Verloop

Koningsweg nr. 47
Utrecht
Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Familiegraf Noordenne Verloop Complexonderdeel 8 Omschrijving FAMILIEGRAF bestaande uit graftombe..

Kaart & Routeplanner

Route naar 2e Algemene Begraafplaats Kovelswade, aanleg in Utrecht

Foto's (2)