Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zomerhuis Ter Weide in Utrecht

Boerderij

Hogeweide 1 A
3541BC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Zomerhuis Ter Weide

Omschrijving ZOMERHUIS, gebouwd voor E.G. Wentinck in 1898 uitgevoerd door architect G.van Weerden. De kleine woning is ten noordoosten van de boerderij gelegen en eveneens met de voorgevel naar de weg gekeerd. Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, eenlaags, onder met tuile du Nord belegd zadeldak tussen topgevels. Voorgevel in detaillering en materiaalgebruik gelijkwaardig aan die van de boerderij. Gevels met opvallend uiterlijk onder meer door gebruik van natuursteen, rood geschilderde voegen, gebosseerde hoekblokken, sierankers, geglazuurde vensterbanken en tegeltableau's voorstellende vrouw met koe en man met paard. In de voorgevel begane gronds twee schuifvensters met boogvelden met gekleurde baksteen patronen. Bijna alle vensters hebben luiken. De zolder bevat een samengesteld raam. In de schoorsteen, die van een dekplaat is voorzien zijn ook natuurstenen blokken verwerkt. Waardering Zomerhuis van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van traditionele architectuur met markante detaillering. Voorts vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een redelijk gaaf boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514296
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zomerhuis Ter Weide in Utrecht

Schuur

Hogeweide 1
Utrecht
Omschrijving SCHUUR, gelegen aan de achterzijde van het erf, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, eenlaags, onder een zade..

Hekwerk Ter Weide

Hogeweide 1
Utrecht
Omschrijving HEKWERK als erfscheiding van ondiepe voortuin en weg. Het smeedijzeren hekwerk bestaat uit drie regels en stijlen die met piek..

Boerderij Ter Weide

Hogeweide 3
Utrecht
Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ uit 1906 op rechthoekige plattegrond, met een met gesmoorde kruispan gedekt zadeldak tussen topgevels. De bo..

Schuur

Hogeweide 6
Utrecht
Omschrijving SCHUUR begin 20ste eeuw, op rechthoekig grondplan, in baksteen eenlaags opgetrokken, onder een met kruispannen belegd zadeldak..

De Hoef

Hogeweide 6
Utrecht
Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ met hek. De boerderij is gebouwd in 1900 in opdracht van dhr. Van Beuningen, naar ontwerp van architect G. v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)