Zomerhuis Ter Weide in Utrecht

Hogeweide 1 A
3541BC Utrecht

Beschrijving van Zomerhuis Ter Weide

Omschrijving ZOMERHUIS, gebouwd voor E.G. Wentinck in 1898 uitgevoerd door architect G.van Weerden. De kleine woning is ten noordoosten van de boerderij gelegen en eveneens met de voorgevel naar de weg gekeerd. Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, eenlaags, onder met tuile du Nord belegd zadeldak tussen topgevels. Voorgevel in detaillering en materiaalgebruik gelijkwaardig aan die van de boerderij. Gevels met opvallend uiterlijk onder meer door gebruik van natuursteen, rood geschilderde voegen, gebosseerde hoekblokken, sierankers, geglazuurde vensterbanken en tegeltableau's voorstellende vrouw met koe en man met paard. In de voorgevel begane gronds twee schuifvensters met boogvelden met gekleurde baksteen patronen. Bijna alle vensters hebben luiken. De zolder bevat een samengesteld raam. In de schoorsteen, die van een dekplaat is voorzien zijn ook natuurstenen blokken verwerkt. Waardering Zomerhuis van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van traditionele architectuur met markante detaillering. Voorts vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een redelijk gaaf boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)