Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Ter Weide in Utrecht

Boerderij

Hogeweide 3
3541BC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Boerderij Ter Weide

Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ uit 1906 op rechthoekige plattegrond, met een met gesmoorde kruispan gedekt zadeldak tussen topgevels. De boerderij is met de voorgevel aan de straatzijde gelegen, gescheiden van de weg door een ondiepe tuin met spijlenhek. De voorgevel telt begane gronds vier vensterassen waarin beluikte T-schuiframen. De zolder bezit twee met de begane grond identieke ramen met aan weerszijden een in natuursteen gevat Delfsblauw tegeltableau. De vensters rusten alle op natuurstenen onderdorpels en worden boven afgesloten door een segmentboog waarin hardstenen aanzet- en sluitsteen. De boogvelden van de vensters zijn met een gekleurde bakstenen patroon ingevuld. In de linkerzijgevel bevindt zich de in 1915 uitgebouwde keuken onder een moderne dakopbouw die van ondergeschikt belang wordt geacht. Ingang van woongedeelte op scheiding van woon- en staldeel in de rechter zijgevel. De schoorsteen op de nok van het dak is niet meer oorspronkelijk. Waardering Boerderij van algemeen belang vanwege de de architectonische waarde als voorbeeld van een redelijk gave van rijke detailleringen voorziene langhuisboerderij. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en als uitdrukking van het leven en werken op een boerderij. Tevens van belang als onderdeel van het boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514295
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Ter Weide in Utrecht

Zomerhuis Ter Weide

Hogeweide 1A
Utrecht
Omschrijving ZOMERHUIS, gebouwd voor E.G. Wentinck in 1898 uitgevoerd door architect G.van Weerden. De kleine woning is ten noordoosten van..

Schuur

Hogeweide 1
Utrecht
Omschrijving SCHUUR, gelegen aan de achterzijde van het erf, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, eenlaags, onder een zade..

Hekwerk Ter Weide

Hogeweide 1
Utrecht
Omschrijving HEKWERK als erfscheiding van ondiepe voortuin en weg. Het smeedijzeren hekwerk bestaat uit drie regels en stijlen die met piek..

Schuur

Hogeweide 6
Utrecht
Omschrijving SCHUUR begin 20ste eeuw, op rechthoekig grondplan, in baksteen eenlaags opgetrokken, onder een met kruispannen belegd zadeldak..

De Hoef

Hogeweide 6
Utrecht
Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ met hek. De boerderij is gebouwd in 1900 in opdracht van dhr. Van Beuningen, naar ontwerp van architect G. v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Ter Weide in Utrecht