Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eleëmosynee van Oudmunster in Utrecht

Gebouw

Wolter Heukelslaan 8
3581SP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Eleëmosynee van Oudmunster

Inleiding HOFJE, in 1861 door de Stichting der Eleëmosynae van Oudmunster gebouwd ten behoeve van protestantse weduwen. Het hofje, bestaande uit aaneengesloten rijtjes woningen met twee korte dwarsgeplaatse vleugels, omarmt een tuin,- waarin vijf gietijzeren pompen -, die door een spijlenhek op laag gemetseld muurtje van de straat wordt afgescheiden. Omschrijving Hofjeswoningen, uitgelegd op een u-vormige plattegrond, waarbij lang middendeel evenwijdig is geplaats aan de W. Heukelslaan en de korte dwarsvleugels hier haaks op. De eenlaags woningen zijn in baksteen opgetrokken, onder gebroken kap, belegd met gesmoorde opnieuw verbeterde Oud Hollandse pan. De tweebeukige woningen bevatten in de voorgevel een paneeldeur onder bovenlicht waarin roedeverdeling (Andreaskruis) en een door luiken geflankeerd 3x(1+3) schuifraam. Raam en deur worden door een strek ontlast. Boven de door gesneden consoles gedragen daklijst sluiten platgedekte dakkapellen aan waarin een 3x3-ruits draairaam. De twee als tuitgevel uitgevoerde eindgevels van de dwarsvleugels bevatten een van een keperboogvormig bovenlicht voorzien stolpraam op de zolderverdieping in plaats van een dakkapel aan de voorzijde van de eindwoning. De hoeken van de gevel en de schuine daklijn met schouders, zijn licht uitgemetseld. Ter plaatse van de achtertuin grenst aan deze woningen een tuinmuur waarin een poortje. In de tuin bevinden zich behalve vijf gietijzeren pompen in hardstenen behuizing, enkele fraaie bomen. De tuin wordt door een spijlenhek op gemetseld muurtje door twee draaihekken tussen hardstenen kolommen op de straat ontsloten. Het lage muurtje is een voortzetting van de gecementeerde plint van de eindwoningen en wordt door een natuurstenen dekplaat afgedekt. Waardering HOFJE (van Eleëmosynae) met pompen en hek, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een voor hofjeswoningen veelal geldende eenvoudige en doelmatige bouwstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met de armenzorg, in dit geval voor protestantse weduwen. Van stedebouwkundige waarde vanwege zijn ligging met gesloten karakter alsook als autonoom gebied met specifieke inrichting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514293
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eleëmosynee van Oudmunster in Utrecht

Hofje voor protestantse weduwen

Oudwijkerveldstraat 14A
Utrecht
Omschrijving Rijtje van zes HOFJESWONINGEN (bouwblok C), deel uitmakend van het "Hofje voor Protestantse Weduwen". De aaneengesloten woning..

Hofje voor Protestantse Weduwen

Oudwijkerveldstraat 20A
Utrecht
Oudwijkerveldstraat 20;20A;22;22A;24;24A;26;28;30;32;34;36;38;40;42 Omschrijving Reeks van 15 HOFJESWONINGEN. De woning (nr 26) die de bei..

Hofje voor protestantse weduwen

Oudwijkerveldstraat 44A
Utrecht
Omschrijving Rijtje van vier HOFJESWONINGEN (bouwblok D), deel uitmakend van het "Hofje voor Protestantse Weduwen" gebouwd in 1936, op een ..

Hofje voor protestantse weduwen

Oudwijkerveldstraat 48A
Utrecht
Omschrijving Reeks van acht HOFJESWONINGEN, gebouwd in 1875 op L-vormige plattegrond. Per pand de gevels op een plint, waarvan aan weerszij..

Brandspuithuisje

Wagenstraat 50
Utrecht
Wagenstraat 50 Inleiding Rond 1880 gebouwd BRANDSPUITHUISJE in Chaletstijl en gesitueerd aan de Oosterspoorlijn (tracé Hilversum-Utrecht-..

Kaart & Routeplanner