Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa met ommuurde tuin in Utrecht

Woonhuis

Oudwijkerlaan 47
3581TB Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Villa met ommuurde tuin

Oudwijkerlaan 47 Inleiding VILLA met ommuurde tuin, gebouwd in 1914 naar ontwerp van K.P.C. de Bazel in Rationalistische bouwstijl. Villa en tuin zijn gericht op de plantsoenaanleg van Oudwijk/ Wilhelminapark/ Emmalaan. Omschrijving VILLA op samengestelde plattegrond, met een twee bouwlagen tellende hoofdmassa onder hoog schilddak, gedekt met leien in maasdekking. Geheel in baksteen (kruisverband) en natuursteen opgetrokken gevels. Voorgevel met links in de hoekrisaliet een rechthoekige erker onder een balkon. Daarnaast vijf vensterassen breed geveldeel met links ingang onder houten portiek op zuilen, daarboven rond venster. Voorts deur en schuifvensters alle met roedeverdeling, in met diepe neggen en op natuurstenen onderdorpels. Rechts eenlaags aanbouw met hoog schilddak gedekt met leien, vensters met roedeverdeling en deur. Hoge kap, met diverse dakkapellen met steekkappen en rondboogvormig dakvenster, gedekt met leien, met vensters met roedeverdeling. Bekroning van de kap met twee markante gemetselde schoorstenen op de nokeinden. Linker- en achtergevel in gelijke stijl opgetrokken, maar eenvoudiger. Achtergevel recentelijk verbonden met - overigens van bescherming uitgesloten - nieuwe aanbouw, waarbij de gevel intakt gehouden is. Waardering VILLA van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis in Rationalistische stijl opgetrokken en als onderdeel van het oeuvre van K.P.C. de Bazel. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging en als onderdeel van een groter ensemble villa-achtige bebouwing in een plantsoenaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514292
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa met ommuurde tuin in Utrecht

Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers

Emmalaan 35
Utrecht
Inleiding Reeks van 4 WOONHUIZEN met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijkse..

woonhuis

Emmalaan 29
Utrecht
Inleiding Rij van drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen, gebouwd naar een o..

woonhuis

Emmalaan 21
Utrecht
Inleiding Woonblok van vier geschakelde HERENHUIZEN, in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar ..

Woonhuis met garage

Oudwijk 37
Utrecht
Oudwijk 37 Inleiding WOONHUIS met garage, gebouwd in 1928 Amsterdamse Schoolstijl naar ontwerp van architect A. Kool. Het pand is gelegen ..

woonhuis

Ramstraat 23
Utrecht
Inleiding In 1892 gebouwde reeks van drie geschakelde WOONHUIZEN in één opzet, naar ontwerp van architect J.P. Houtzagers, schuin in de r..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa met ommuurde tuin in Utrecht

Foto's (2)