Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met garage in Utrecht

Woonhuis

Oudwijk 37
3581TH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1928
Architect: A. Kool


Beschrijving van Woonhuis met garage

Oudwijk 37 Inleiding WOONHUIS met garage, gebouwd in 1928 Amsterdamse Schoolstijl naar ontwerp van architect A. Kool. Het pand is gelegen op de afgeronde straathoek en georiënteerd op het Wilhelminapark. Omschrijving De brede in baksteen opgetrokken voorgevel, met afgeronde vorm de hoek van de straat volgend, bezit twee bouwlagen. De middenas wordt gevormd door in het dak doorgetrokken muurwerk dat links een vensteras bevat waarin een erker onder een met een luifel gedekt balkon en rechts over de verdiepingen twee van glas in lood voorziene vensterstroken. Het woonhuis is met een laag tuinmuurtje verbonden met bijbehorende garage. Rechts hiervan inpandige ingang en omgehoekt raam van samengesteld venster met balkon op tweede bouwlaag onder fors overstek. De linkerzijde van de gevel wordt in beslag genomen door twee samengestelde vensters per bouwlaag. Links in de gevel breed geveldeel met drielichtvenster op begane grond. Deuren en vensters in diverse vormen, onder meer overhoeks geplaatst en halfrond. Voorts specifieke vormgeving van de gevel onder meer door brede overstekken, natuurstenen decoraties en vlaggestok. Ter rechterzijde, met huis verbonden via muurtje met houten hekwerk, eenlaags garage met dubbele houten garagedeur en zeer steil pannen zadeldak loodrecht op de rooilijn. Waardering WOONHUIS met garage van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis in Interbellum architectuur met invloeden van Amsterdamse Schoolstijl. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging aan het Wilhelminapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514291
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met garage in Utrecht

Villa met ommuurde tuin

Oudwijkerlaan 47
Utrecht
Oudwijkerlaan 47 Inleiding VILLA met ommuurde tuin, gebouwd in 1914 naar ontwerp van K.P.C. de Bazel in Rationalistische bouwstijl. Villa..

Reeks van 4 woonhuizen met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers

Emmalaan 35
Utrecht
Inleiding Reeks van 4 WOONHUIZEN met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijkse..

woonhuis

Emmalaan 29
Utrecht
Inleiding Rij van drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen, gebouwd naar een o..

Brug

Koningslaan 34
Utrecht
Omschrijving Houten VOETGANGERSBRUG op tegen de oevers geplaatste pijlers, een zogenaamde Knuppelbrug, die het park aan de oostzijde met de..

woonhuis

Emmalaan 21
Utrecht
Inleiding Woonblok van vier geschakelde HERENHUIZEN, in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde pijlers. Gebouwd naar ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met garage in Utrecht

Foto's (1)