Vier aangesloten herenhuizen in Utrecht

Koningslaan 49
3583GL Utrecht

Beschrijving van Vier aangesloten herenhuizen

Koningslaan 49;50;51;52 Inleiding Vier aaneengesloten HERENHUIZEN in één opzet, gebouwd in 1906 in een aan Berlage verwante stijl, gelegen aan de oostzijde van het door de Koningslaan gescheiden Wilhelminapark. Omschrijving Het bouwblok in één opzet, op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen, onder samengestelde kap; evenwijdig aan de Koningslaan, deel uit makend van de gesloten gevelreeks aan het Wilhelminapark. In gele baksteen opgetrokken gevels, waarbij de gevels van de panden 49 en 52 hoger zijn opgetrokken tot puntgevel. De gevels hebben vensters die varieëren in vorm van enkelvoudig tot kruisvensters, alle met roedeverdeling in de bovenlichten en natuurstenen latei en onderdorpels. De panden 50 en 51 hebben op de tweede bouwlaag resp. een rechthoekige (verbouwde) houten erker en overhoekse houten erker op stenen voet, daarboven twee hoge dakkapellen met aan drie zijden vensters met roedeverdeling, en gedekt met gewolfd zadeldak. Daartussen twee kleine re dakkapellen met vensters met stolpramen met roedeverdeling en aangekapt dakschild. Waardering Vier herenhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de herkenbare invloed van het werk van H.P. Berlage en vanwege het opvallende materiaalgebruik. Voorts vanwege de ensemble-waarde als onderdeel van de bebouwing aan het Wilhelminapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)