Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier aangesloten herenhuizen in Utrecht

Woonhuis

Koningslaan 49
3583GL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Vier aangesloten herenhuizen

Koningslaan 49;50;51;52 Inleiding Vier aaneengesloten HERENHUIZEN in één opzet, gebouwd in 1906 in een aan Berlage verwante stijl, gelegen aan de oostzijde van het door de Koningslaan gescheiden Wilhelminapark. Omschrijving Het bouwblok in één opzet, op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen, onder samengestelde kap; evenwijdig aan de Koningslaan, deel uit makend van de gesloten gevelreeks aan het Wilhelminapark. In gele baksteen opgetrokken gevels, waarbij de gevels van de panden 49 en 52 hoger zijn opgetrokken tot puntgevel. De gevels hebben vensters die varieëren in vorm van enkelvoudig tot kruisvensters, alle met roedeverdeling in de bovenlichten en natuurstenen latei en onderdorpels. De panden 50 en 51 hebben op de tweede bouwlaag resp. een rechthoekige (verbouwde) houten erker en overhoekse houten erker op stenen voet, daarboven twee hoge dakkapellen met aan drie zijden vensters met roedeverdeling, en gedekt met gewolfd zadeldak. Daartussen twee kleine re dakkapellen met vensters met stolpramen met roedeverdeling en aangekapt dakschild. Waardering Vier herenhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de herkenbare invloed van het werk van H.P. Berlage en vanwege het opvallende materiaalgebruik. Voorts vanwege de ensemble-waarde als onderdeel van de bebouwing aan het Wilhelminapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514290
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vier aangesloten herenhuizen in Utrecht

Brug

Koningslaan 34
Utrecht
Omschrijving Houten VOETGANGERSBRUG op tegen de oevers geplaatste pijlers, een zogenaamde Knuppelbrug, die het park aan de oostzijde met de..

Paviljoen

Wilhelminapark 65
Utrecht
Omschrijving In 1925 gebouwd THEEHUIS, in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwvorm met elementen van de Amsterdamse School, ..

Wilhelminapark

Wilhelminapark 42
Utrecht
Omschrijving In 1897-1898 in samenhang met de PARKAANLEG met villabouw rond de Emmalaan ingericht wandelpark, genaamd Oudwijkerveldpark, he..

Herdenkingsbank

Wilhelminapark 42
Utrecht
Inleiding HERDENKINGSBANK, opgericht ter herdenking van het 12 1/2 jaar ambtsjubileum van burgemeester Fockema Andreae, gesitueerd aan de w..

de zilveren schaats e.o.

de zilveren schaats e.o.
utrecht
Cluster 301. Schut / sluisje. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUT/SLUISJE aan de 'Zilveren Schaats' als civiel en militair waterbouw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vier aangesloten herenhuizen in Utrecht