Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koningin Wilhelminaschool in Utrecht

Gebouw

Mecklenburglaan 3
3581NV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1918
Architect: S.F Loeb


Beschrijving van Koningin Wilhelminaschool

Inleiding SCHOOLGEBOUW van de Openbare Lagere School ('Koningin Wilhelminaschool'), in 1918 naar ontwerp van architect S.F Loeb gebouwd in een stijl verwant aan het werk van H.P. Berlage, met SCHOOLPLEIN, ONDERWIJZERSWONING en HEK. De school is gelegen op een driehoekig terrein tussen de Minstroom, de Laan van Mecklenburg en de Nicolaasweg. Omschrijving Schoolgebouw op L-vormige plattegrond, bestaande uit een lokalenvleugel (nd-zd-as) rechts van twee bouwlagen met kap, in een stompe hoek daarop staande vleugel met dienstruimten en een gymnastieklokaal van één bouwlaag met geknikt zadeldak. In de binnenhoek tussen de vleugels aan de Mecklenburglaan (noordzijde) is een toren gesitueerd, met de ingangspartij en trappenhuis met glas-in-lood vensters. Toren op vierkante plattegrond, met ingang in rondboogvormig portaal. De ongelede toren wordt beëindigd met een uitkragende gemetselde lijst. De in omvang kleinere opbouw die de toren afsluit bezit per gevel drie vierkante vensters, afgesloten met een gootlijst, waarboven een tentdak met pannen gedekt. Aan de Mecklenburglaan ligt het schoolplein, omzoomd door een entreehek met pijlers. De ingang heeft gemetselde, halfronde muurtjes, die tevens als bankjes vormgegeven zijn. Gevels opgetrokken in baksteen met oranje en zwarte geglazuurde tegels ter decoratie. De vleugel rechts met de schoollokalen heeft aan de pleinzijde een vrij gesloten gevel met smalle houten vensters met ruitvormige roedenverdeling in de bovenlichten, op de beganegrond een dubbele houten deur met boven- en zijlichten. De achtergevel aan de Nicolaasweg is opener met klaslokaal-ramen, per lokaal 3 maal 3 vensters. Deze vleugel met het gymnastieklokaal heeft een identieke vormgeving, met een vrij gesloten gevel aan de Mecklenburglaan en een gevel met grote vensters aan de Minstroom. De blinde kopgevel van het gymnastieklokaal aan de Mecklenburgzijde heeft een gevelsteen met bloemmotieven. Op de kop van de Mecklenburglaan en de Nicolaasweg is het schoolgebouw via gemetselde tuinmuurtjes verbonden met een onderwijzerswoning op rechthoekige plattegrond. De woning is opgetrokken in vergelijkbare stijl als de school. Gericht op de Mecklenburglaan is de monumentale ingang met gemetselde pilasters en houten lijst, voor de ingang een stoep. Voorts vrij dichte gevels. Waardering SCHOOLGEBOUW met ONDERWIJZERSWONING, SCHOOLPLEIN en HEKWERK van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en gaaf voorbeeld van een schoolgebouw beïnvloed door het werk van H.P. Berlage. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514289
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koningin Wilhelminaschool in Utrecht

Vrijstaande garage

Waldeck Pyrmontkade 20
Utrecht
Als een proeve voor industrialisering der bouw in 1927-28 door G.Th. Rietveld in opdracht van de familie Van der Vuurst de Vries ontworpen, ..

St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel

Adriaen van Ostadelaan 2
Utrecht
St. Aloysiuskerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1810 gemaakt door A. Meere te Utrecht voor de O.L.Vr. ten Hemelopneming a..

Boerderij 'Het kerkehuis', huis 'De bras'

Abstederdijk 188
Utrecht
Boerderij "Het kerkehuis", huis "De Bras". Van oorsprong 16e eeuwse boerderij, bestaande uit een vroeg negentiende eeuws dubbel-woonhuis aa..

Eenlaagse woning onder tentdak

Abstederdijk 180A
Utrecht
19e eeuwse eenlaagse woning onder tentdak, met bijbehorend hovenierserf en schuren, gelegen aan de Minstroom. De bebouwing van dit markante..

woonhuis

Rembrandtkade 52
Utrecht
Inleiding Complex FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten J..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koningin Wilhelminaschool in Utrecht

Foto's (1)