Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brandspuithuisje in Utrecht

Gebouw

Wagenstraat 50
3581WR Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Brandspuithuisje

Wagenstraat 50 Inleiding Rond 1880 gebouwd BRANDSPUITHUISJE in Chaletstijl en gesitueerd aan de Oosterspoorlijn (tracé Hilversum-Utrecht-Amersfoort )ter hoogte van de overweg. Omschrijving Pand op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag met zadeldak evenwijdig aan de Wagenstraat. In het midden van langsgevels een met een topgevel met makelaar aangekapt zadeldak. Ter plaatse van de op een zelfde hoogte snijdende nokassen bevindt zich een houten dakruiter. Links en rechts is op de lange nok een ventilatiekanaal met kap geplaatst. In baksteen met bruine geglazuurde baksteen opgetrokken gevels onder een met leien gedekt dak. De gevel aan de Wagenstraat drie traveeën breed met licht risalerende middentravee opgetrokken tot topgevel. De korte gevel aan de Burgermeester Reigerstraat bevat slechts de brede inrit met deuren onder rondboogvormige beëindiging. Kap met breed overstek op schoren. Waardering Brandspuithuisje van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en markant voorbeeld van een evenwichtig ontworpen bedrijfsgebouw in Chaletstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van de brandpreventie. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging tegen het spoor. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514287
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brandspuithuisje in Utrecht

Eleëmosynee van Oudmunster

Wolter Heukelslaan 8
Utrecht
Inleiding HOFJE, in 1861 door de Stichting der Eleëmosynae van Oudmunster gebouwd ten behoeve van protestantse weduwen. Het hofje, bestaan..

Op de hoek gesitueerd herenhuis

Maliebaan 55
Utrecht
Inleiding Op de hoek gesitueerd HERENHUIS, in 1904 voor de familie Leydenrath van Boekhoven, gebouwd naar ontwerp van architect E. Cuypers ..

Hofje voor protestantse weduwen

Oudwijkerveldstraat 14A
Utrecht
Omschrijving Rijtje van zes HOFJESWONINGEN (bouwblok C), deel uitmakend van het "Hofje voor Protestantse Weduwen". De aaneengesloten woning..

Hofje voor Protestantse Weduwen

Oudwijkerveldstraat 20A
Utrecht
Oudwijkerveldstraat 20;20A;22;22A;24;24A;26;28;30;32;34;36;38;40;42 Omschrijving Reeks van 15 HOFJESWONINGEN. De woning (nr 26) die de bei..

Hofje voor protestantse weduwen

Oudwijkerveldstraat 44A
Utrecht
Omschrijving Rijtje van vier HOFJESWONINGEN (bouwblok D), deel uitmakend van het "Hofje voor Protestantse Weduwen" gebouwd in 1936, op een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brandspuithuisje in Utrecht