Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beheerderswoning in Utrecht

Woonhuis

Maliesingel 74
3582AB Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Beheerderswoning

Omschrijving Tot DIENSTWONING verbouwde T-boerderij, in 1873 naar ontwerp van A. Tepe, met alleen het woongedeelte nog intakt. De moderne aanbouwen aan de achterzijde zijn van ondergeshikt belang. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en tussen trapgevels ingeklemd zadeldak, met nok evenwijdig aan de straat. Geheel in baksteen opgetrokken gevels, met drie traveeën brede voorgevel met tot Vlaamse gevel opgetrokken middenrisaliet eindigend met trapgevel met venster. Alle vensters in oorsprong zesruitsvensters. Vernieuwde deur in middenrisaliet. Geveldecoratie voorts ondermeer met siermetselwerk, nissen, sierlijsten, ijzersmeedwerk en dergelijke. Het pand behoorde tot het terrein van het Hieronymushuis, maar is daarvan afgesplitst, op het achterterrein staan nu garages die in de plaats gekomen zijn van de bij de boerderij behorende stal. Waardering Dienstwoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in neo-gotiek opgetrokken woning en als onderdeel van het oeuvre van A. Tepe. Tevens van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van het Hiëronymushuis. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514278
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beheerderswoning in Utrecht

Sonnenborgh

Zonnenburg 1
Utrecht
Resten bolwerk Zonnenburg, 1551-1554, waarop thans de sterrenwacht is gebouwd.

Hiëronymushuis

Maliesingel 77
Utrecht
Omschrijving Hoofdgebouw en kapel van BEJAARDEN- en WEESHUIS, op samengestelde plattegrond, met een symmetrische hoofdopzet bestaande uit e..

Woning

Maliesingel 77
Utrecht
Maliesingel 77 - Hieronymushuis - dienstwoning Omschrijving Vrijstaande DIENSTWONING uit circa 1873, gelegen aan de Minstroom. Pand opge..

Washuis

Maliesingel 77
Utrecht
Omschrijving Eenvoudig eenlaags WASHUIS op vierkante plattegrond in baksteen opgetrokken, met tentdak belegd met pannen, derde kwart van de..

Brug

Maliesingel 77
Utrecht
Omschrijving Achter op het terrein gelegen betonnen VOETGANGERSBRUGGETJE over de Minstroom, met bakstenen landhoofden en betonnen muurtjes,..

Kaart & Routeplanner