Meer dan 63.000 rijksmonumenten


City bioscoop in Utrecht

Gebouw

Voorstraat 89
3512AL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1935 (verbouwd)


Beschrijving van City bioscoop

Voorstraat 89 Inleiding In 1935 tot BIOSCOOP verbouwd ouder pand op de hoek van Drift en Voorstraat, in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van de architecten N. Andriessen en J. van der Weele. Omschrijving Hoekpand op nagenoeg rechthoekige plattegrond, bestaat uit twee gestapelde blokvormige bouwdelen. De aan twee zijden vrijliggende gevels zijn overwegend gesloten. Het geheel met plat dak. Geheel met witgeschilderd spuitpleister bedekte gevels met twee trappenhuizen met karakteristieke boven elkaar gesitueerde rondvensters en glasstroken, verhoogd tot ranke pyloon. De trappenhuizen zijn gesitueerd op de overgang met de naastgelegen bebouwing zowel aan de Drift als aan de Voorstraatzijde. Iets terugliggende begane grond met -vernieuwde- ingang aan Voorstraatzijde en rechts een reeks vitrinekasten. Aan de Driftzijde ijzeren nooddeuren. Langs gehele eerste bouwlaag een betonnen rand, boven de vitrinekasten rechts lager gesitueerd. In de gevel aan Driftzijde diverse horizontale vensterreeksen uitgevoerd in hout en staal. Hoge zaal, terugliggend oprijzend vanuit de bouwmassa, met sculpturaal gevelelement aan Voorstraatzijde met daarin twee vlaggenhouders. Indeling van het interieur met foyer op eerste en tweede verdieping aan de Driftzijde, grote bioscoopzaal aan de Voorstraatzijde. Indeling enigszins gewijzigd. Voorts nog aanwezig enkele waardevolle onderdelen als het stalen trappenhuis aan de Driftzijde, de lambrizering en de diverse lichtornamenten in de bioscoopzalen. Waardering Tot bioscoop verbouwd ouder pand van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en karakteristiek voorbeeld van een bioscoop met invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van de bioscoop in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514273
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wolff City
Voorstraat 89.JPG
Opening 1936
Adres Voorstraat 89
Utrecht
Aantal zalen 3 zalen
Totale capaciteit 508 personen
Genres Publieksfilms
Website van de bioscoop
Portaal  Portaalicoon   Film

Wolff City is een bioscoop in Utrecht.

Het gebouw, op de hoek van de Drift en Voorstraat, werd na een grootschalige verbouwing ter huisvesting van deze bioscoop geopend op 18 januari 1936. De architecten N. Andriessen en J. van der Weele verzorgden het ontwerp in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid/het Nieuwe Bouwen. Kenmerkend waren de golvende geometrische belijning en het gebruik van gestucte buitenwanden in een zachte pasteltint of gebroken wit. In deze jaren wilde een exploitant dat zijn bioscoop allure en luxe uitstraalde. De hoofdfilm tijdens de opening was de operettefilm van Ralph Benatzky, "Im weißen Rößl" van Carl Lamac met als sterren Christl Mardayn, Hermann Thimig en Theo Lingen.

Het gebouw was oorspronkelijk het voormalige feestgebouw De Plompetoren waarin in 1925 via een ingrijpende verbouwing van buiten en restyling van binnen een vertoningszaal met meer dan 700 zitplaatsen in oorspronkelijk negen rangen gerealiseerd werd. De oorspronkelijke prijzen liepen op van dertig cent tot één gulden. Vooraan in de zaal was het het goedkoopst en naar achteren werd het wat duurder, oplopend van parterre naar parket, stalles, fauteuil en zaalloge. Als bioscoop werden er lang de grote films en ook een aantal premières vertoond.

In 1978 werd de bioscoop wederom van binnen gerenoveerd. Er werden drie zalen gecreëerd. De oude benedenzaal bleef onder de naam City bekend en het voormalige balkon werd opgedeeld in twee kleinere zalen waarin onder de naam Movies kleinere kwaliteitsprodukties bekeken konden worden.

In 2001 werd de bioscoop aangewezen als rijksmonument.[1] De huidige exploitant van de bioscoop is de Wolff Cinema Groep.

Externe links

Noten


Monumenten in de buurt van City bioscoop in Utrecht

Huis met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder onder het achterste deel

Voorstraat 104
Utrecht
Een 17e eeuws huis, gedateerd 1637, met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder onder het achterste deel. Dit pand is ..

Huis van twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een, dichtgeworpen, kelder

Voorstraat 98
Utrecht
Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een, dichtgeworpen, kelder. Dit pand is met uitzondering van de on..

Hoog herenhuis

Drift 29
Utrecht
Hoog HERENHUIS. Gevel met rechte kroonlijst eind XVIII, schilddak voorheen deel uitmakend van paleis koning Lodewijk Napoleon. Fraaie binnen..

Herenhuis met lijstgevel

Drift 31
Utrecht
Herenhuis. Lijstgevel met regelmatige indeling vensters 19e eeuw. Tot paleiscomplex koning Lodewijk Napoleon behoord hebbend. Op de hoek van..

Pand met gevel met rechte kroonlijst op consoles, hoog zadeldak

Plompetorengracht 2
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst op consoles, hoog zadeldak, XVII-XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar City bioscoop in Utrecht

Foto's (1)