Rijksmonumenten > Voormalig modemagazijn "Gerzon... > Utrecht

Voormalig modemagazijn "Gerzon" in Utrecht

Oudegracht 161
3511AL Utrecht
Utrecht (gemeente Utrecht)

Winkel
1914-1918
J. van der Lip

Rijksmonument nummer: 514272

Recensie over Voormalig modemagazijn Voeg een recensie toe!
Route naar Voormalig modemagazijn Route berekenen

Kaart voor Voormalig modemagazijn "Gerzon" in Utrecht

Beschrijving | Recensies (0)

Beschrijving Voormalig modemagazijn "Gerzon"

Oudegracht 161 Inleiding Voormalig MODEMAGAZIJN ("Gerzon"), gebouwd tussen 1914-1918, naar ontwerp van architect J. van der Lip in een stijl verwant aan het Weense (Sezession) Expressionisme. Het pand is aan de Oudegracht gelegen, ingesloten tussen twee stegen: het Massegat en de Hekelsteeg; in 1919 en 1921-1922 uitgebreid naar ach eren in 1919 en 1921-22 eveneens naar ontwerp van Van der Lip in een sobere, niet verwante stijl. N.B. Winkelpui vernieuwd. Omschrijving Voormalig modemagazijn op rechthoekige plattegrond met achterbouw. Aan de grachtzijde vier verdiepingen hoge symnmetrisch ingedeelde voorgevel met plat dak met schilden. Zeven traveeën brede voorgevel met middelste drie traveeën verhoogd tot vijfde verdieping, doorstekend in de kap en beëindigd met zware kroonlijst (met daarop oorspronkelijk de tekst "GBR. GERZON"). Het geheel is opgetrokken in betonskelet en gevelbekleding met pleister met scharreerslag en natuursteen. Etalage op begane grond met afgeronde hoeken aan weerszijden van diep terugliggende ingang. Drie erboven gelegen verdiepingen ingedeeld met smalle schuifvensters tussen pilasters en lisenen. Alleen de hoeken van de eerste twee bouwlagen zijn afgerond. Tussen de bouwlagen brede lijsten. Zijgevels in gelijke stijl uitgevoerd. Gehele pand met brede dakgoot. Voorts onder meer op de zowel horizontale als verticale geledingen aangebrachte fantasie- motieven. Alle schuiframen bevatten door roede ingedeelde bovenlichten. Achterbouw geheel opgetrokken in baksteen met drie bouwlagen en hoge steile kap. Enkelvoudige houten vensters, onder meer in horizontale reeksen geplaatst in de gevels. Op de begane grond eenvoudige winkelpuien in het eerste deel aan de Grachtzijde. Gevels met brede houten overstek. In het interieur nog het oorspronkelijke trappenhuis, bekleed met een patroon van gele en groene tegels. Waardering VOORMALIG MODEMAGAZIJN "Gerzon" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als oorspronkelijk en gaaf ontwerp geïnspireerd op het Expressionisme van de Weense "Sezession". Tevens van belang als vroieg voorbeeld van een gebouw met betonconstructie. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering aan de Weerdzijde in het historische centrum.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gerelateerde monumenten in de buurt van Voormalig modemagazijn "Gerzon" in Utrecht

 1. 1
  Drie herenhuizen tot warenhuis samengevoegd
  Oudegracht 137
  3511 AJ Utrecht
  Inleiding Drie in 1865 tot WARENHUIS samengevoegde en verbouwde oudere herenhuizen, (Groot en Klein Schorenburg, met in Eclectische stijl..
 2. 2
  Winkel van Sinkel
  Oudegracht 158
  3511 AZ Utrecht
  De winkel van Sinkel, groots neoclassiek gepleisterd GEBOUW met caryatiden en beelden versierd, rechte kroonlijst. Belangrijk interieur. ..
 3. 3
  Koetshuis, werkplaats en woning behorende bij de Winkel van Sinkel
  Vinkenburgstraat 19
  3512 AA Utrecht
  Winkel van Sinkel. Stallen, neoclassiek tentdak.
 4. 4
  Woonwinkelpand met Art Nouveau invloeden
  Zadelstraat 19
  3511 LR Utrecht
  Zadelstraat 19;19bis Inleiding WOONWINKELPAND in 1901 gebouwd voor de firma Noack in eclectische stijl naar ontwerp van M.E. Kuiler in ee..
 5. 5
  Voormalig warenhuis ("Magazijn De Zon")
  Oudegracht 167
  3511 AL Utrecht
  Oudegracht 167; Choorstraat 3,5. Inleiding Voormalig WARENHUIS ("Magazijn De Zon"), in opdracht van Vroom & Dreesmann gebouwd, in de boch..