Rijksmonumenten > Voormalig modemagazijn "Gerzon... > Utrecht

Voormalig modemagazijn "Gerzon" in Utrecht

Route naar Voormalig modemagazijn Route berekenen

Kaart voor Voormalig modemagazijn "Gerzon" in Utrecht

Beschrijving | Recensies (0)

Beschrijving Voormalig modemagazijn "Gerzon"

Oudegracht 161 Inleiding Voormalig MODEMAGAZIJN ("Gerzon"), gebouwd tussen 1914-1918, naar ontwerp van architect J. van der Lip in een stijl verwant aan het Weense (Sezession) Expressionisme. Het pand is aan de Oudegracht gelegen, ingesloten tussen twee stegen: het Massegat en de Hekelsteeg; in 1919 en 1921-1922 uitgebreid naar ach eren in 1919 en 1921-22 eveneens naar ontwerp van Van der Lip in een sobere, niet verwante stijl. N.B. Winkelpui vernieuwd. Omschrijving Voormalig modemagazijn op rechthoekige plattegrond met achterbouw. Aan de grachtzijde vier verdiepingen hoge symnmetrisch ingedeelde voorgevel met plat dak met schilden. Zeven traveeën brede voorgevel met middelste drie traveeën verhoogd tot vijfde verdieping, doorstekend in de kap en beëindigd met zware kroonlijst (met daarop oorspronkelijk de tekst "GBR. GERZON"). Het geheel is opgetrokken in betonskelet en gevelbekleding met pleister met scharreerslag en natuursteen. Etalage op begane grond met afgeronde hoeken aan weerszijden van diep terugliggende ingang. Drie erboven gelegen verdiepingen ingedeeld met smalle schuifvensters tussen pilasters en lisenen. Alleen de hoeken van de eerste twee bouwlagen zijn afgerond. Tussen de bouwlagen brede lijsten. Zijgevels in gelijke stijl uitgevoerd. Gehele pand met brede dakgoot. Voorts onder meer op de zowel horizontale als verticale geledingen aangebrachte fantasie- motieven. Alle schuiframen bevatten door roede ingedeelde bovenlichten. Achterbouw geheel opgetrokken in baksteen met drie bouwlagen en hoge steile kap. Enkelvoudige houten vensters, onder meer in horizontale reeksen geplaatst in de gevels. Op de begane grond eenvoudige winkelpuien in het eerste deel aan de Grachtzijde. Gevels met brede houten overstek. In het interieur nog het oorspronkelijke trappenhuis, bekleed met een patroon van gele en groene tegels. Waardering VOORMALIG MODEMAGAZIJN "Gerzon" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als oorspronkelijk en gaaf ontwerp geïnspireerd op het Expressionisme van de Weense "Sezession". Tevens van belang als vroieg voorbeeld van een gebouw met betonconstructie. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering aan de Weerdzijde in het historische centrum.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gerelateerde monumenten in de buurt van Voormalig modemagazijn "Gerzon" in Utrecht

1. 1
    Drie herenhuizen tot warenhuis samengevoegd
    Oudegracht 137
    3511 AJ Utrecht
    Inleiding Drie in 1865 tot WARENHUIS samengevoegde en verbouwde oudere herenhuizen, (Groot en Klein Schorenburg, met in Eclectische stijl..
  2. 2
    Winkel van Sinkel
    Oudegracht 158
    3511 AZ Utrecht
    De winkel van Sinkel, groots neoclassiek gepleisterd GEBOUW met caryatiden en beelden versierd, rechte kroonlijst. Belangrijk interieur. ..
  3. 3
    Koetshuis, werkplaats en woning behorende bij de Winkel van Sinkel
    Vinkenburgstraat 19
    3512 AA Utrecht
    Winkel van Sinkel. Stallen, neoclassiek tentdak.
  4. 4
    Woonwinkelpand met Art Nouveau invloeden
    Zadelstraat 19
    3511 LR Utrecht
    Zadelstraat 19;19bis Inleiding WOONWINKELPAND in 1901 gebouwd voor de firma Noack in eclectische stijl naar ontwerp van M.E. Kuiler in ee..
  5. 5
    Voormalig warenhuis ("Magazijn De Zon")
    Oudegracht 167
    3511 AL Utrecht
    Oudegracht 167; Choorstraat 3,5. Inleiding Voormalig WARENHUIS ("Magazijn De Zon"), in opdracht van Vroom & Dreesmann gebouwd, in de boch..