Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Servaasbolwerk 10
3512NK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van woonhuis

Servaasbolwerk 10 Omschrijving HERENHUIS, als noordelijk gelegen hoekpand (complexonderdeel 1) deel uitmakend van een rij van vijf woningen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel telt drie bouwlagen met gedrukte begane grond, is drie vensterassen breed met een licht risalerende middenas die door een ingangspartij en een pilasterstelling op de verdiepingen alsook door een rond dakvenster wordt benadrukt. De gevel wordt horizontaal geleed door een dubbele cordonlijst ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer en geheel boven, door een kroonlijst. De merendeels schuifvensters zijn alle gevat in een geprofileerde, gepleisterde omlijsting en alleen op de verdiepingen met een kuif uitgerust. Alleen het venster boven de door een segmentboog afgesloten ingangspartij, is rondboogvormig uitgevoerd. Op beide hoeken van de voorgevel wordt begane gronds de hoek door gepleisterde hoekblokken gemarkeerd. Hierboven een van een casement voorzien pilaster (met korintisch kapiteel) van de kolossale orde die rust op de cordonlijst.. In de afgeschuinde hoek links komt per verdieping een venster met schuifraam voor. De linkerzijgevel telt drie vensterassen en is in hoofdopzet overeenkomstig de voorgevel uitgevoerd.. De vensters op de eerste verdieping zijn alle van het type frans venster met laag hekwerkje. De buitenste travee├źn zijn hier licht risalerend uitgevoerd en hierop sluiten dakkapellen aan waarin een schouderboog boven het venster. Waardering Herenhuis, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van in eclectische stijl opgetrokken woonhuis. Van stedenbouwkundige belang vanwege de ligging langs de Stadsbuitengracht en als onderdeel van deze bebouwing langs de singel. Ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514270
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

Servaasbolwerk 11

Servaasbolwerk 11
Utrecht
Servaasbolwerk 11;12;13 Woonblok van drie in een rij gelegen HERENHUIZEN (complexonderdeel 2). De symmetrisch ingedeelde voorgevel telt neg..

woonhuis

Servaasbolwerk 14
Utrecht
Servaasbolwerk 14 Omschrijving HERENHUIS, als zuidelijk gelegen hoekpand (complexonderdeel 3) deel uitmakend van een rij van vijf woningen..

Leeuwenbergh Gasthuis

Servaasbolwerk 1A
Utrecht
Gasthuis Leeuwenbergh, in 1567 gesticht als pesthuis, dubbele zaal door twee zadeldaken gedekt tussen twee paren topgevels, stichtingssteen ..

slingermuur

Schalkwijkstraat 41
Utrecht
Slangemuur van gemetselde baksteen bestaande uit gebogen muurvlakken tussen vierkante kolommen. Als voorbeeld van een slangemuur binnen ste..

Kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen

Schalkwijkstraat 22
Utrecht
Kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 9. De niet onderkelderd..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Utrecht