Herenhuis in overwegend neo-renaissancestijl in Utrecht

Oudegracht 354
3511PN Utrecht

(1 recensie)

Beschrijving van Herenhuis in overwegend neo-renaissancestijl

Oudegracht 354 Inleiding HERENHUIS,voor sigarenfabrikant Ribbius Pelletier, in 1870 gebouwd in overwegend neo-renaissancestijl. In aaneengesloten gevelwand oostelijk van de Oudegracht-Tolsteegzijde gelegen. Het fabriekspand (oude Gracht 364) maakt deel uit van dezelfde gevelwand en vertoont in onderdelen (verdeling voorgevel natuur- en baksteen, alsook de plaatsing van balustraden onder de vensters) overeenkomsten. Omschrijving Eertijds samengesteld herenhuis (deels onderkelderd) van oorspronkelijk drie bouwlagen en zadeldak, nu grotendeels vier bouwlagen onder plat dak. Deze vierde bouwlaag is van rijksbescherming uitgesloten. Drie travee├źn brede lijstgevel uitgevoerd in natuursteen, pleister en terra-cotta. Met blokken gedecoreerde natuurstenen beganegrond met keldervensters, twee schuifvensters en links een deur. Gepleisterde tweede en derde bouwlaag met resp. schuifvensters en Franse balkons met persi├źnnes en stolpramen. Verdiepingen gescheiden door waterlijst en consoles. Hoge kroonlijst met zware terra-cotta consoles, daarboven geprofileerde daklijst met klossen. Interieur met onder meer oorspronkelijk trappenhuis met rijke stucdecoraties. Waardering HERENHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een stadswoning opgetrokken in een op de Franse Renaissance teruggrijpende bouwstijl. Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een ontwikkeling waarin fabrikanten als de nieuwe elite zich vestigen in stadscentra. In het onderhavige geval loopt de bloei in de sigarenfabricage parallel aan die ontwikkeling. Het pand heeft in relatie tot het fabriekspand (Oudegracht 364) ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Herenhuis in overwegend neo-renaissancestijl