Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenbrug in Utrecht

Weg En Waterwerk

Maliesingel 18
3581BE Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1905
Architect: A.W.C. Dwars


Beschrijving van Herenbrug

Inleiding HERENBRUG met ijzeren BRUGLEUNING, in 1905 gebouwd in Jugendstil over de singelgracht ontworpen door A.W.C. Dwars, in opdracht van de Dienst Gemeentewerken onder leiding van F.J. Nieuwenhuis, met bijbehorende LANTAARNS Een HEKWERK. Omschrijving Vaste brug, aansluitend op de Herenstraat, op geheide schoorpalen met paraboolvormige overspanning in gewapend beton, bekleed met hardsteen. Landhoofden ommetseld in baksteen met hardstenen afdekplaten. Aan beide zijden van de brug twee lantaarnposten (4 in totaal) van hardsteen, daarop smeedijzeren lantaarns in Jugendstil vormgeving. Hekwerk met gestileerde plantenmotieven. Waardering Vaste BRUG met bijbehorende onderdelen over de Maliesingel van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Jugendstil, tevens vanwege de bouwhistorische waarde als een van de oudste nog bestaande bruggen in gewapend beton in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514266
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Herenbrug
Herenbrug Utrecht.jpg
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Overspant Maliesingel
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 514266
Bouw
Bouwperiode 1905-1906
Opening 1906
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De Herenbrug is een rijksmonumentale brug in de Nederlandse stad Utrecht.

Deze vaste brug is gelegen aan de oostzijde van de Utrechtse binnenstad. Ze overspant daar de Stadsbuitengracht en sluit aan op de Maliesingel ter hoogte van het park Lepelenburg. Het uit 1905 daterende bouwwerk heeft een boogvormige overspanning in gewapend beton en is een van de eerste bruggen in Nederland die daarmee gebouwd werd. Het ontwerp is gemaakt door Adriaan Dwars, medewerker bij de Dienst Gemeentewerken onder directie van F.J. Nieuwenhuis. In jugendstil vormgegeven staan op de Herenbrug smeedijzeren lantaarns en hekwerken met leuningen.

Voorheen lag er hier bij de Herenstraat een houten brug genaamd Knuppelbrug, die ook wel Herenbrug werd genoemd.

Knuppelbrug aan het park rond 1900.

Zie ookMonumenten in de buurt van Herenbrug in Utrecht

Bouwblok van vier aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl

Maliesingel 18
Utrecht
Omschrijving Bouwblok A, bevat vier aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is g..

Bouwblok van drie aaneengesloten herenhuizen met gepleisterde voorgevels in eclectische stijl

Maliesingel 21
Utrecht
Omschrijving Bouwblok B bevat drie aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is ge..

Vijf geschakelde herenhuizen

Schoolstraat 2
Utrecht
Schoolstraat 2;4;6;8;10 Inleiding Vijf geschakelde HERENHUIZEN, gebouwd in 1876 in neo-classicistische stijl in opdracht van J.A. van Stra..

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet

Maliesingel 14
Utrecht
Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet, ontworpen rond 1900 door architect J.A. van Straaten, in Eclectische stijl met gebru..

Herenhuis gebouwd in eclectische stijl met spijlen hekwerk waarin hardstenen penanten en een met het rechter pand verbonden gepleisterde muur met poor ..

Maliesingel 12
Utrecht
Inleiding HERENHUIS gebouwd in 1863 in Eclectische stijl met spijlen HEKWERK waarin hardstenen penanten en een met het rechter pand verbond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenbrug in Utrecht

Foto's (1)